Lifestyle

Tobă, leber și caltaboș! Cum le mănânci sănătos: Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători!

Tobă, leber și caltaboș! Cum le mănânci sănătos: Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători!

Tobă, leber și caltaboș! Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat cum mâncăm sănătos mezelurile tradiționale din perioada Sărbătorilor de Iarnă.

„Tobă, leber și caltaboș – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber și caltaboș) sau în bucăți mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.

Avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritive, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive – produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă sau muștar – cât să taie gustul gras. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.