Sistemul imunitar slăbit și sistemul respirator sunt vulnerabile în fața infecțiilor bacteriene, virale sau fungice. Dar care pot fi soluțiile care ne pot ajuta să avem un sistem imunitar puternic?
Curând vara se “încheie” și încă de la începutul toamnei trebuie să ne asigurăm o protecție adecvată împotriva agresiunilor la care schimbarea anotimpului ne supune sănătatea, în special dacă obiceiurile alimentare sunt unele dezechilibrate, fiind obligatorie stimularea imunității organismului.
Astfel, trebuie să ne pregatim organismul pentru o tranziție cât mai ușoară către sezonul rece, pentru a nu risca răceli sau alte afecțiuni de sezon.
Potrivit Danei Tupa, profesor de yoga, acreditat la nivel international, curățarea corpului, prin eliminarea toxinelor, este o metodă vitală pentru a ne păstra sistemul imunitar sănătos, însă la fel de important este să ne pregătim și din punct de vedere emoțional pentru tranziția la sezonul rece.
Conform studiilor, în timpul sezonului ploios, crește considerabil rata depresiilor, iar toate aceste probleme pot fi preîntâmpinate dacă adoptăm o strategie formată din patru pași foarte simpli, explicați de profesorul de yoga, Dana Tupa, respectiv:
1. Vitaminizarea organismului
„După vară, când transpirăm prin toți porii pentru a ne echilibra temperatura, fiecare celulă tânjește după apă si hrană, pe care le luăm cu ușurință, în mod natural și perfect asimilabil, din fructe și legume. Sărurile pierdute prin transpirația abundentă din timpul sezonului cald, pot provoca palpitații, crampe musculare, digestie dificilă, carii dentare sau îngreunarea funcționării glandei tiroide. Iar acestea sunt doar câteva dintre rezultatele absenței unor minerale din organismul nostru. Toamna este bogată în fructe și legume și e momentul perfect pentru o dietă detoxifiantă și regenerantă, pe baza de sucuri din fructe și legume presate la rece”.
2. Soarele ne asigură fixarea vitaminei D3
„Zile cu soare din ce în ce mai puțin, corpul acoperit din ce în ce mai mult de haine, timp îndelungat petrecut în încăperi, absența vitaminei D3 – asta ne așteaptă în următoarele luni. Chiar și pentru cei care nu suportă soarele puternic, este momentul plimbărilor prin parc sau, de ce nu, chiar la mare, sub razele blânde ale soarelui de toamnâ”.
3. Mișcarea nu trebuie să lipsească din programul zilnic
„Mișcarea ne oxigenează organismul și îl pregătește pentru perioada grea a iernii, cu două sărbători în care vrem, nu vrem, mâncăm excesiv. De câte ori nu ne propunem diete după sărbători sau până la concediu? Dacă faceți parte din categoria celor care nu iubesc efortul fizic sau pur și simplu nu vă permite sănătatea, încercați mișcarea ușoară în cadrul unor sesiuni de yoga, care facilitează regenerarea, tonifierea musculară blândă, energizarea, flexibilitatea și eliminarea stresului. Orice mișcare este bună, dacă nu este excesivă pentru resursele personale, iar anumite forme de yoga sunt chiar foarte lejere și cu efecte reale”, este de părere profesorul Dana Tupa.
4. Dieta alcalină este recomandată pentru creșterea imunității
În sezonul de tranziție, specialiștii recomandă să adăugăm în meniul nostru zilnic alimente alcaline, pentru a ne îmbunătăți sistemul imunitar.
„Ideal ar fi ca dieta alcalina să fie adoptată ca stil de viață pentru măcar o săptămână pe lună sau măcar să creștem până la 75% hrană de natură alcalină, în meniul nostru obișnuit. Beneficiile ei sunt incomensurabile. Dieta alcalină aduce mai multă energie, echilibrează ph-ul și elimină toxinele”.
O dietă alcalină exclude zahărul (inclusiv fructoza procesată), glutenul și făinoasele în general, carnea, lactatele, alcoolul și cafeaua.
„Recomandat ar fi să mâncăm tot ceea ce este verde și germeni ai diferitelor plante, semințe, fructe, legume, sucuri de legume și fructe, pudră de orz, ovăz și grâu verde, spirulină, nuci, sparanghel, țelină, cartof dulce. De asemenea, lămâile și grapefruit-urile sunt permise”, a precizat Dana Tupa, profesor de yoga acreditat internațional și fondatorul primei școli de yoga din România, acreditată de Yoga Alliance International USA (cel mai cunoscut for internațional în domeniu), potrivit ziare.com