Senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a criticat în termeni destul de duri recenta vizită a preşedintei Ungariei, Katalin Novak, în ţara noastră şi critică instituţiile statului român spunând că au fost „lipsite de profesionalism şi slabe”, făcând referire la Ministerul Afacerilor Externe.
Titus Corlăţean: Instituţiile statului român au fost lipsite de profesionalism în ceea ce priveşte vizita preşedintei Ungariei
„A fost o vizită gestionată de o manieră extrem de deficitară la nivel politic şi politico-diplomatic în statul român. Instituţiile statului român, în opinia mea, au fost lipsite de profesionalism şi slabe în gestionarea acestei vizite, pentru că există nişte reguli în materia aceasta. Mai ales când ai de-a face cu vizita unui preşedinte nou ales şi mai ales într-o relaţie bilaterală aşa cum este cea dintre România şi Ungaria, cu un anumit istoric. O astfel de vizită, prima vizită în exterior a preşedintei Ungariei după alegerea sa, s-a făcut pe teritoriul României. Nu putea să aibă loc înainte de a fi existat o vizită oficială, potrivit regulilor, cu o primire la preşedintele României”, a spus Corlăţean.
Senatorul social-democrat a adăugat că trebuia să existe o înţelegere de vizită oficială.
„Această vizită era bine-venită să aibă loc pe teritoriul României, dar respectând regulile, cu o notificare şi cu o înţelegere de vizită oficială sau măcar de lucru, cu o primire la Cotroceni, la preşedintele Klaus Iohannis şi după aceea putea să aibă şi o componentă privată”, a declarat Corlăţean, adăugând că „aici, responsabilitatea de vârf aparţine Preşedinţiei României şi preşedintelui Iohannis, care au permis ca această vizită cu caracter privat să aibă loc în Transilvania cu un set de simbolistici, dintre care unele ne-au deranjat”.
Acesta a susţinut că pe canale diplomatice trebuia să se transmită de la Bucureşti că vizita este inoportună.
„O astfel de vizită, la modul la care a fost construită şi proiectată şi notificată, ar fi trebuit comunicată de la Bucureşti spre Budapesta pe canalele corecte, diplomatice, discret, ca fiind inoportună. Or, statul român a acţionat greşit permiţând o vizită în care s-au realizat nişte chestiuni care sunt profund deranjante pentru naţiunea română şi pentru statul român. Când cineva pe teritoriul României vine şi pretinde de la nivelul funcţiei prezidenţiale de la Budapesta că este preşedintele tuturor maghiarilor şi că îi reprezintă pe toţi maghiarii de pretutindeni, inclusiv pe maghiarii care sunt cetăţeni ai României şi trăiesc în România, este un lucru de neacceptat din punct de vedere politic şi ar fi trebuit să primească o replică corespunzătoare”, a declarat Titus Corlăţean.
Faptul că vizita a fost stabilită înainte ca Katalin Novak să ajungă preşedintele Ungariei nu este o scuză
La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că a avut discuţii şi personale cu Kelemen Hunor, şi că personal nu crede că totuşi Kelemen Hunor face politica Ungariei şi a preşedintelui Ungariei.
„Am discutat acest lucru şi am văzut şi reacţia instituţională a statului român, prin ministrul de Externe, în ceea ce priveşte vizita doamnei preşedinte. Detaliile, faptul că Biserica Reformată a făcut invitaţia doamnei preşedinte înainte ca dânsa să fie preşedinta Ungariei şi acum a venit în România. Există astfel de dialoguri. Nu sunt vreun fan al preşedintelui Ungariei, dimpotrivă, cred că a exagerat şi a adus un moment de provocare în societatea românească, mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.