Ingredientele care diferențiază TIRAMISU tradițional, de variantele “moderne” ale acestuia sunt destul de multe. Era normal să apară și o rețetă specială pentru copii.
Tiramisu pentru copii. Rețetă adaptată pentru micuți – un desert excepțional și pentru o aniversare
Tiramisu tradițional, acel desert italian cu aromă de cafea, conține o listă scurtă de ingrediente si anume:
- biscuiți savoiardi,
- brânză mascarpone,
- gălbenușuri de ou,
- zahăr,
- cafea,
- pudră de cacao.
În timp, însă, rețeta originală a fost adaptată, astfel că au apărut mai multe variante prin înlocuirea unuia sau mai multor ingrediente.
Așadar, versiunile moderne pot avea adaos de albușuri bătute spumă ori frișcă, sau ambele, combinate cu brânza mascarpone, fructe, ciocolata etc.
Astfel, au apărut numeroase alte variante precum:
- Tiramisu cu fructe de pădure ciocolata,
- Tiramisu cu lămâie,
- Tiramisu cu căpșuni/ zemură,
- Tiramisu cu ananas,
- Tiramisu cu banane,
- Tiramisu cu nucă de cocos
- Tiramisu cu amaretto,
- Tiramisu cu iaurt, etc.
Datorită modificării rețetei originale, aceste variante NU sunt considerate rețetele unui Tiramisu adevărat, întrucât aceste variații au în comun doar caracteristica stratificată a Tiramisului original.
Un alt “factor” care a modificat rețeta originală este cel legat de forma în care este asamblată prăjitura. Forma inițială a prăjiturii este rotundă, deși forma biscuiților permite și utilizarea unei tăvi dreptunghiulare sau pătrate. În prezent, prăjitura este adesea asamblată în pahare rotunde sau sub formă de piramidă, care arată diferitele straturi.
În cele ce urmează, vă punem la dispoziție rețeta unui “Tiramisu” cu ananas și un ingredient care înlocuieste pudra de cacao, fiind astfel recomandat și copiilor celor mai mici.
INGREDIENTE:
400 g pișcoturi savoiardi
- 500 g mascarpone
- 5 ouă proaspete
- 6 linguri de zahăr
- 4 linguri pudră de roșcove
- o cutie de compot de ananas (de 560 g)
- 400 ml sirop (pentru însiroparea pișcoturilor)
- 250 g căpșuni pentru decor (opțional)
MOD de PREPARARE:
- Se prepară un sirop din 400 ml apă, 4 linguri zahăr, esență de vanilie și siropul de la compotul de ananas.
- Se separă ouale. Gălbenușurile se amestecă bine cu 3 linguri de zahăr. Apoi, albușurile se bat spumă tare, la care se adaugă un praf de sare si celelalte 3 linguri de zahăr.
Pentru a elimina riscul intoxicațiilor cu salmonella, ouăle se pasteurizează folosind tehnica de gătire la abur, astfel : după ce albușurile au fost bătute spumă, se adaugă gălbenușurile si crema obtinuță se bate în continuare pe baie de abur câteva minute, dar cu mare atenție astfel încât crema de ouă să nu se coaguleze !
Crema de ouă preparată termic, se lasă la rece si apoi se ține la frigider înainte de a fi amestecată cu crema de brânză mascarpone !
Această cremă de ouă preparată termic va da o consistență mai moale cremei finale, însă se va mai întări cât timp prăjitura va sta la frigider câteva ore după asamblare.
3. Brânza mascarpone se amestecă bine
4. Crema de ouă pregatită sau nu termic (albușurile bătute spumă tare + gălbenușurile amestecate bine) se amestecă ușor cu mascarpone.
5. Se însiropează pișcoturile
ASAMBLAREA PRĂJITURII
Se poate folosi o tavă rotundă sau pătrată, cu dimensiunea de 25 x 25 cm.
Se așează în tavă un strat de pișcoturi însiropate, apoi jumătate din crema obținută, peste care se pun bucăți de ananas din compot. Urmează apoi încă un strat de pișcoturi însiropate, peste care se pune restul de cremă.
Prăjitura se dă le rece pentru câteva ore.
Pentru a preveni umezirea pudrei de roșcove, se recomandă ca aceasta să fie aplicată pe prajitură chiar înainte de servire, când, de asemenea, poate fi decorată cu căpșuni sau alte fructe, în funcție de preferințe.