Românii fac o serie de greșeli atunci când se află la cumpărături.
Care este una dintre greșelile românilor la cumpărături
Astfel, o parte din aceste greșeli conduc la pierderea de timp, de exemplu, timp pe care îl pot folosi în alte scopuri mult mai importante.
Pierderea de timp la cumpărături se datorează faptului că, deși o serie de magazine/ supermarketuri dispun de case de tip self-pay, românii, în continuare, aleg să stea la cozi foarte mari irosind astfel timp prețios din viața lor, când cumpărăturile pot fi făcute mult mai rapid.
La ce trebuie să mai fim atenți când facem cumpărături?
Pe de altă parte, denumiri pe eticheta produselor precum „bio”, „fără gluten”, „produs natural”, „produs tradițional”, induc într-o mare eroare consumatorii întrucât îi determină pe majoritatea dintre aceștia să nu mai acorde atenție citirii înscrisurilor de pe etichete, cumpărându-le fără a mai fi interesați de detaliile referitoare la:
- ingredientele conținute
- proprietățile nutritive
- aportul energetic
- perioada de valabilitate
Astfel, aceasta reprezintă una dintre marile greșeli pe care consumatorii le fac atunci când cumpără produse alimentare, neluând în considerare faptul că producătorii sunt cei care se pricep foarte bine în a utiliza cuvintele într-un mod care te determină să cumperi.
Totodată, informația cu privire la cantitatea de carbohidrați, zahăr, sare poate deveni una înșelătoare dacă nu luăm în considerare că acele cantități sunt exprimate pentru o singură porție (întrucât cifrele mici precizate pe etichetă fac ca produsul să devină mult mai atractiv pentru a fi cumpărat). Așadar, atenție și la acest aspect!
Ce recomandă specialiștii românilor
În acest sens, consilierul în educație alimentară, Andreea-Carmen Radu, într-un interviu pentru ”Prietenii de la 11”, de la Antena 1, a spus:
- „Un lucru pe care trebuie să-l avem la noi atunci când plecăm la cumpărături este o listă, pe care să trecem tot ceea ce avem nevoie, pentru a nu ne trezi la supermarket în fața rafturilor că nu știm în ce direcție să o luăm. Când ajungem acolo, cel mai important lucru este să citim etichetele”
- că alimentele pe care le avem la dispoziție fac parte dintr-o gamă uriașă și variată. De cele mai multe ori, acestea sunt foarte procesate, conținând mulți aditivi. În special, produsele pentru copii sunt făcute într-o manieră în care pot manipula cumpărătorul. Astfel, pe lângă ambalajul strălucitor și colorat, eticheta prezintă și mențiuni precum „este sănătos” sau „conține fructe”, astfel că părintele va fi tentat să îl cumpere.