Social

Tinerii își amână dorințele personale și aleg un job stabil. Problema costului de trai

Tinerii își amână dorințele personale și aleg un job stabil. Problema costului de trai
Sursa foto zf.ro

Alegerea unui loc de muncă și a unei cariere în viață este un lucru extrem de important, care trebuie bine gândit, în așa fel încât oamenii să lucreze acolo unde își doresc și să aibă un job care le aduce fericire. Dar, în momentul alegerii unui loc de muncă, sunt luate în calcul mai multe variabile. La momentul actual, având în vedere costurile ridicate de trai și prețurile din ce în ce mai mari pentru produse și servicii, factorul financiar, dar și stabilitatea locului de muncă reprezintă criteriul principal în procesul de integrare pe piața muncii.

Tinerii din România sunt constrânși de factorul financiar. Potrivit unui studiu, tinerii nu mai aleg să-și urmeze visele și cariera pe care și-o doresc, din dorința de a avea stabilitate financiară. Aceștia amână evoluția carierei pe care și-o doresc, din frica de a rămâne fără un venit stabil.

Tinerii aleg locuri de muncă stabile

Alegerea unui loc de muncă, mai ales pentru generația tânără reprezintă o provocare destul de mare. Aceștia trebuie să înceapă să ia decizii importante și să guste ușor-ușor din ce înseamnă viața de adult, cu problemele și plăcerile ei. Dar, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare, tinerii nu mai sunt atât de deschiși să încerce și să se bucure de posibilități nelimitate. Aceștia nu mai au curajul să se îndrepte spre carierele pe care și le doresc, și în schimb, aleg job-uri care le oferă perspective de viitor și stabilitate. Acest lucru are la nivel de cauză presiunea factorului financiar și a problemelor care pot apărea în acest sector, costul de trai fiind destul de ridicat.

Potrivit unui raport publicat joi de o platformă online de recrutare, candidații aplică pragmatic și caută locuri de muncă stabile și venituri mai mari sau se orientează către industrii de viitor. Bestjobs afirmă că prioritățile românilor se schimbă în ceea ce privește viața profesională și cea personală, aceste două sfere ale vieții fiind mai mult decât oricând întrepătrunse. Această schimbare are la nivel de cauză factorul economic.  Potrivit unui raport recent al Deloitte, citat de site-ul de recrutare, tot mai mulți tineri din România aleg să amâne sau să renunțe la planuri sau ambiții importante în viața personală, cum ar fi întemeierea unei familii sau achiziționarea unei locuințe, din cauza costului vieții și a schimbării stării economice.

Potrivit studiului, candidații caută posturi care să le ofere siguranță pe termen lung în planurile lor de carieră sau, în cele din urmă, decid să se orienteze către domenii profesionale în plină expansiune, printre care IT și securitate cibernetică, energie regenerabilă, conținut digital, investiții financiare și sănătate. În același timp, candidații continuă să caute oferte de muncă pe piață, depunând în medie peste 500.000 de candidaturi pe lună, susține sursa citată. „Nu mai e nicio surpriză că stabilitatea locului de muncă a devenit un aspect esenţial când vine vorba de alegerea carierei. Angajaţii români, însă, continuă să aplice constant pe Bestjobs, atât din speranţa de a accesa un salariu mai mare, cât şi din dorinţa de a rămâne la curent cu cerinţele de pe piaţa muncii” a explicat Ana Vişian, marketing manager Bestjobs.

Domenii de viitor

Conform studiului, noile cerințe ale lumii și societății au adus în prim plan, diferite domenii sau meserii, care sunt la mare căutare, fiind catalogate job-uri de viitor. „Vedem cum apar şi noi domenii care promit o carieră de viitor şi care ajung să atragă tot mai mulţi candidaţi, datorită evoluţiei tehnologiei şi a stilului de viaţă al oamenilor. De exemplu, preocuparea oamenilor pentru sănătatea mentală a dus la creşterea cererii pentru psihologi şi terapeuţi, aşa cum nevoia de a gestiona mai bine finanţele a crescut interesul pentru analişti financiari şi brokeri de investiţii” a declarat Ana Vişian, conform Pro TV .