Social

Timpul de aşteptare în aeroporturile din România s-a dublat față de situaţia de acum patru luni

aeroporturile din România

În comparație cu situaţia din urmă cu patru luni, timpul de aşteptare în aeroporturile din România s-a dublat. Totodată vânzările de bilete de avion se apropie de pragul de 90% faţă de anul 2019, arată datele statistice publicate, joi, de Vola.ro, o platformă online de rezervări de bilete.

Conform analizei, un zbor din cinci cu plecare din România suferă cel puţin o modificare a orarului de zbor, iar un pasager din 15 îşi greşeşte rezervarea efectuată şi are nevoie de asistenţă pentru a remedia informaţiile introduse greșit.

Conform statisticilor marilor aeroporturi europene relevă faptul că timpul de aşteptare în aeroport poate creşte cu până la 50% în perioadele de vârf, cum este şi sezonul de vară. În mod normal pentru formalităţile de check-in, control de securitate şi îmbarcare erau recomandate 1,5 – 2 ore înainte de ora anunţată de decolare. Acum, în contextul aglomerării aeroporturilor şi al personalului aeroportuar mult subdimensionat, recomandarea pentru turiştii români este ca, în această perioadă, să îşi ia o marjă de cel puţin 2,5 – 3 ore înainte de ora decolării.

„Odată cu numărul biletelor de avion vândute zilnic, care este într-o continuă creştere, ne confruntăm în prezent şi cu limitări impuse de schimbările operate de companiile aeriene, de amânări sau anulări de zboruri pe ultima sută de metri, cu lipsa de exerciţiu a românilor care în ultimul an nu şi-au mai rezervat bilete de avion şi subdimensionarea personalului aeroportuar. Din acest motiv tragem un semnal de alarmă tuturor celor care vor să călătorească în această vară să îşi facă rezervările din timp şi să verifice constant statusul zborului lor şi condiţiile de călătorie determinate de pandemie, să încheie asigurări de călătorie care să acopere şi să despăgubească eventualele modificări neplanificate şi să se asigure că optează pentru variantele de bilete de avion cu flexibilitate în ceea ce priveşte data călătoriei. În ultimele săptămâni am mărit cu 20% numărul colegilor care asigură partea de asistenţă online şi încercăm să acoperim parte din lipsurile cu care se confruntă industria aeronautică la nivel european”, afirmă Daniel Truică, director general al Vola.ro.

Aeroporturile din România vor fi supraaglomerate

Potrivit companiei, redeschiderea Europei a generat un val de rezervări din partea românilor care îşi doreau să călătorească, însă erau descurajaţi de limitările impuse de autorităţi.

În ceea ce priveşte Certificatul verde european, reprezentanţii platformei de rezervări online apreciază faptul că acesta va aduce un val suplimentar de rezervări de vacanţe şi bilete de avion.

„Fiecare pas făcut de autorităţile europene sau naţionale în direcţia organizării călătoriilor în contextul pandemic a însemnat o creştere a cererii de pachete turistice sau bilete de avion. Astfel, introducerea Certificatului Verde European, care atestă imunitatea în faţa COVID-19, va facilita călătoriile în perioada următoare şi va contribui la eficientizarea întregului proces de verificare a documentelor necesare unei călătorii în perioada pandemică. Certificatul digital nu este dedicat doar celor vaccinaţi. Acesta poate fi obţinut atât de persoanele vaccinate, cât şi de cele care au un test antigen/PCR negativ sau care au trecut deja prin infectarea cu virusul COVID-19 şi va reprezenta astfel dovada îndeplinirii condiţiilor de intrare într-un anumit stat”, precizează directorul.