Actual

Țigări electronice pe bază de rețeță medicală? PE urmărește reducerea numărului de minori care vapează

sursă foto: EVZ.ro
FOTO: evz.ro

Explozia numărului de copii care fumează determină Europa să își regândească abordarea în materie de reglementarea produselor din tutun încălzit.

În ultimii ani, în întreaga Europă, consumul de țigări în rândul adolescenților a explodat. Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care au folosit vreodată o țigară electronică a crescut de patru ori în Regatul Unit din 2013; mai mult de jumătate dintre tinerii de 17 ani din Franța au încercat un vape; iar procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care au folosit o țigară electronică în ultima lună s-a dublat în Italia din 2014 și a crescut semnificativ în Letonia și România.

Avertismentul British American Tobacco

Deși există un acord larg, dacă nu universal, asupra faptului că țigările electronice îi pot ajuta pe fumătorii adulți să renunțe la fumat, guvernele, medicii, experții în sănătate publică și publicul trag acum un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de tineri care folosesc aceste produse. Chiar și industria cere reguli mai stricte.

James Murphy, director de cercetare și știință la British American Tobacco (BAT), a declarat pentru POLITICO că firma este deschisă la opțiuni pentru a face țigările electronice mai puțin atrăgătoare și accesibile pentru tineri. „Cred că dacă începem să punem aceste garduri de protecție în jurul lor, începem cu adevărat, cred eu, să ne orientăm către adulții care vor să schimbe și atunci este mai puțin atrăgător pentru tineri, pe care nu îi vrem nici măcar în apropierea acestor produse”, a explicat James Murphy.

Comentariile sale le urmează pe cele ale șefului său, Tadeu Marroco, directorul general al BAT, care a declarat la începutul acestei luni că este nevoie de „reglementări mai bune” pentru a aborda problema vapatului în rândul tinerilor.

Zvonuri, amenințări și lobby agresiv în Parlamentul European

Peisajul s-a schimbat dramatic de la apariția pe piață a țigărilor electronice de unică folosință în culori pastelate și cu arome precum cea de acadea, ușor de procurat de către adolescenți de la vânzători fără scrupule din Europa.

Iar noua realitate a dus la întrebări cu privire la faptul că legiuitorii au greșit cu zece ani în urmă când au stabilit normele de reglementare a țigărilor electronice și dacă aceste norme ar trebui să fie revizuite acum.

Era 8 octombrie 2013, în Parlamentul European de la Strasbourg, iar sala era foarte încărcată. Negociatorul principal pentru Directiva privind produsele din tutun, Linda McAvan, cerea o dezbatere „sensibilă și calmă”, fără „denaturările la care am asistat în ultimele săptămâni”.

Întâlnirea urma să discute propunerea Comisiei Europene de a reglementa majoritatea țigărilor electronice ca produse medicale, ceea ce ar însemna că acestea ar trebui să treacă prin procesul de autorizare a medicamentelor. Țările UE au fost de acord, dar deputații europeni erau încă nehotărâți.

Amenințări din partea companiilor

Lobbyiștii și fumătorii pasionați de țigări electronice s-au învârtit în jurul cozii, fiind răspândite zvonuri false că Bruxelles-ul intenționează să interzică țigările electronice. Deputații europeni au fost bombardați cu tactici agresive de lobby, descrise la vremea respectivă ca fiind peste tot ceea ce se vedea de obicei în parlament.

McAvan, din partea Partidului Laburist din Marea Britanie și membru al grupului S&D, a declarat că, deși dosarul s-a concentrat în principal pe țigările din tutun, problema țigărilor electronice a devenit rapid una dintre problemele centrale.

„A devenit un lobby foarte, foarte agresiv, foarte repede”, a declarat fostul europarlamentar McAvan. Un proprietar al unei companii de țigări electronice a hărțuit-o pe McAvan lăsându-i mesaje pe telefon și trimițându-i e-mailuri, descriind-o pe McAvan ca fiind „nemesisul său”. Oficialul europena împreună cu echipa ei au luat în considerare posibilitatea de a merge la poliție.

Reacția oamenilor de știință

„Sunt aproape evanghelici în privința țigărilor electronice”, a declarat la vremea respectivă europarlamentarul liberal Rebecca Taylor pentru New York Times, unde a fost descrisă ca fiind „unul dintre numeroșii membri ai Parlamentului European influențați de apelurile foștilor fumători care au trecut la țigările electronice”.

Taylor, alături de alți eurodeputați din grupurile liberal, ECR și PPE, a propus un amendament care elimină cerința ca țigările electronice să fie autorizate ca produse medicale, cu excepția cazului în care acestea pretind a fi dispozitive de renunțare la fumat.

Jorgen Vestbo, medic și profesor emerit de medicină respiratorie la Spitalul Universitar din South Manchester și un critic de lungă durată al țigărilor electronice, crede că transformarea acestora în produse medicale ar fi prevenit multe dintre problemele care au apărut. „În retrospectivă, da, ar fi trebuit să le punem pe bază de prescripție medicală”, a spus medicul. Dar să facem asta acum? Vestbo admite că este o sarcină mai dificilă.

Curățarea mizeriei

În ceea ce privește industria tutunului, normele cu care a ajuns Europa funcționează în general bine. Murphy le-a descris ca fiind „un cadru de reglementare destul de pragmatic”, care a dus la o puternică migrație de la fumat la țigări electronice. „Și acesta este motivul pentru care vedeți unele dintre cele mai scăzute rate de fumat pe care le-am văzut vreodată în lume”, a spus el.

Dar, probabil conștient de direcția directivelor politice, Vestbo a adăugat că acestea ar putea fi modificate pentru a descuraja fumatul în rândul adolescenților. BAT ar fi mulțumit ca aromele să fie limitate, de exemplu, la trei categorii – tutun, mentol și fructe, cu arome de cofetărie și alte arome de noutate, cum ar fi alcoolul, a mai spus doctorul Vestbo.

Schimbarea este în curs de realizare. Comitetul național francez împotriva fumatului a recomandat interzicerea tuturor aromelor, iar ministrul sănătății de atunci, François Braun, a declarat în luna mai că este în favoarea interzicerii țigărilor electronice de unică folosință.

Cum se prezintă situația în Germania

În Germania, guvernul bavarez face presiuni pentru interzicerea la nivelul UE a țigărilor electronice de unică folosință, iar țarul drogurilor din această țară a declarat că reglementarea aspectului țigărilor electronice și a ambalajului acestora ar contribui la scăderea consumului în rândul tinerilor.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Regatul Unit are în vedere o nouă taxă pe vaping, dar și împinge companiile să solicite licențe medicale pentru produsele lor, în timp ce anunță că intenționează să distribuie fumătorilor kituri de inițiere pentru vape.

Între timp, Comisia a menținut posibilitatea unei reglementări mai stricte a țigărilor electronice într-o viitoare revizuire a Directivei privind produsele din tutun, afirmând într-un raport că ar trebui să se analizeze dacă dispozițiile privind utilizarea aromelor și promovarea publicitară ar trebui „dezvoltate sau clarificate în continuare.

Și, în timp ce Bruxelles-ul analizează o posibilă rescriere a propriilor reguli, deputații europeni care au susținut abordarea lejeră cu un deceniu în urmă, par mai deschiși la reglementare.

Țigări electronice pe bază de rețetă medicală

Europarlamentarul PPE Peter Liese, care a susținut amendamentul din 2013 care a oprit clasificarea produselor medicale, a declarat că este deschis la reguli mai stricte în jurul țigărilor electronice, inclusiv la restricționarea aromelor.

De asemenea, acesta a subliniat necesitatea de a evalua țigările electronice de unică folosință pentru a vedea dacă acestea ar trebui să fie permise în continuare, afirmând că singurul motiv pentru care acestea există este acela de a atrage persoanele care nu sunt dispuse să cumpere echipamente pentru o utilizare pe termen lung: „Bineînțeles că este logic că sunt mai mulți copii decât fumători care vor să se lase de fumat”, a spus Peter Liese.

Chiar și posibilitatea ca țigările electronice să fie eliberate pe bază de rețetă ar putea fi utilă, deoarece ar însemna că produsele ar putea fi rambursate, făcându-le mai ieftine pentru cei care au cu adevărat nevoie de ele, a spus Liese.