După ce am aflat că vacile rup startul de ozon, iată că și obiceiul grătarului începe să fie pe ducă. Un exemplu în acest sens vine din Italia, unde comunitatea de români este, probabil, cea mai mare din Occident.
Astfel, în Italia, în anumite zile, oamenii nu mai au voie să facă grătare nici măcar în spaţiile special amenajate pentru picnic în pădurile din apropierea oraşelor Bologna şi Roma.
Momentele de interdicţie sunt fixate în urma măsurătorilor care indică valori ale poluării cu particule fine care depăşesc limitele admise.
Te amedează cu mia de lei
În cazul în care oamenii nu ţin cont de aceste măsuri, pot primi amenzi de până la 200 de euro.
Potrivit unei ordonanțe emise recent de autoritățile locale din Bologna, arderile în aer liber, focurile de tabără sau de artificii și grătarele, care oricum în Italia se pot organiza doar în spații special amenajate, asta chiar și în păduri, sunt interzise în cazuri limită, atunci când nivelurile de particule de praf fin sunt excesive.
Zilele trecute, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost deja amendat de poliție cu 200 euro, pentru că și-a aprins grătarul, în timp ce interdicțiile erau în vigoare. Episodul a declanșat o polemică aprinsă.
Binele suprem
Potrivit consilierului pentru tranziție ecologică din cadrul primăriei, Anna Lisa Boni, această ordonanță era necesară pentru a proteja sănătatea tuturor cetățenilor. Chiar și la Roma, există două interdicții similare cu cele din Bologna. Prima intră în vigoare la declanșarea ordonanțelor de incendiu, tipice perioadei de vară și care interzic orice fel de ardere.
În timp ce a doua este legată tocmai de ordonanțe pentru poluarea aerului, cum ar fi cele care limitează circulația vehiculelor, reduc temperatura și timpii de pornire a sistemelor de încălzire din locuințe și birouri și de fapt interzic aprinderea focurilor, fie că sunt grătare, șeminee sau sobe.
Pilula antipârț
Cum scriam și mai sus, apărarea climatică atrecut și la vaci. Oameni de ştiinţă germani au dezvoltat o pastilă care elimină flatulenţa la vaci.
Emisiile de metan provocate de ”vanturile” vacilor reprezintă 4% din gazele cu efect de seră eliberate în atmosferă, context în care eliminarea lor ar însemna o contribuţie semnificativă la combaterea încălzirii globale.
Oameni de ştiinţă de la Universitatea Hohenheim au testat o pastilă care, în combinaţie cu o dietă specială, le va face pe vaci mai puţin dăunătoare pentru mediu. Pilula, care se află încă în teste, are drept sarcină descompunerea metanului în stomacul vacilor, avand în acelaşi timp şi beneficii în privinţa sănătăţii acestora.
”Vacile nu vor mai elimina metanul, ci îl vor folosi la producerea glucozei. Astfel, vor putea da mai mult lapte”, a declarat Winfried Drocher, şeful echipei de cercetători. Singura problemă este aceea că pastila are, deocamdată, dimensiunile unui pumn, ceea ce face dificilă convingerea vacilor să o înghită.