Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora. Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare abia de la începutul lui 2024.
Tichetele de activități casnice. Ce reprezintă și când se eliberează cel mai nou beneficiu acordat salariaților
Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.
Tichetele de activități casnice sunt beneficii suplimentare pentru angajați, care pot fi primite de la angajatori, potrivit unei noi legi care va intra în vigoare anul viitor. Acestea se adaugă celor deja prevăzute de legislație, precum tichetele de masă
Cele 50 de tichete primite de angajator vor putea fi acordate oricărui salariat, sub formă de primă sau bonus, fiind necesare datele de identificare ale acestuia.
Tichetele de activități casnice se pot preschimba în bani
Salariatul va putea, după ce le primește și în termen de 12 luni de la data cumpărării lor de către angajator, să le folosească pentru a plăti munca necalificată prestată de altcineva pentru el.
Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.
Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului.
La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activități casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Fie că este vorba de gătit, activități de curățenie sau igienizare a locuinței sau grădinii, servicii de croitorie sau de îngrijire corporală, fie ca este vorba de hrănirea sau supravegherea copilului sau unei alte persoane avute în grijă, salariatul va putea să folosească tichetele primite pentru a plăti aceste activități care i-au fost prestate. Potrivit Legii 111, prin utilizarea acestor tichete salariatul devine beneficiar casnic, iar persoana care prestează activități de muncă necalificată în beneficiul lui și care este plătit cu aceste tichete de activități casnice este prestatorul casnic.
Cine sunt angajatorii eligibili pentru acordarea tichetelor de activități casnice
Conform Legii 111/2022, sunt considerați angajatori care pot acorda aceste tichete aceeași care sunt prevăzuți și de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:
instituțiile publice centrale și locale; operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat; regiile autonome, societățile și companiile naționale, indiferent de forma de organizare și de proprietate; instituțiile financiare și de credit; organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică; organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.
Astfel, toți cei care acordă tichete de masă sau cadou vor putea acorda și tichete de activități casnice salariaților lor. Legea prestatorului casnic va institui această posibilitate, dar nu va impune o obligație pentru angajatori.
De asemenea, aceste tichete vor fi acordate doar dacă vor exista fonduri la bugetul de stat sau local în cazul angajatorilor din sectorul bugetar sau în limita sumelor prevăzute pentru această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, în cazul celorlați angajatori.
Atunci când stabilesc limita sumelor prevăzute pentru acest beneficiu în bugetele proprii, angajatorii vor trebui să ia în calcul valoarea nominală a tichetului de activități casnice, numărul de angajați care vor primi aceste tichete și numărul de tichete care vor fi acordate lunar sau anual angajaților, potrivit normelor de aplicare ale legii.