Ți-e poftă de dulciuri, dar ții post? Brioșele jamaicane sunt un desert perfect pentru zilele de post. Plusul de gust îl vor da stafidele dulci. Datorită buchetului de condimente, brioșele vor fi deopotrivă ușor picante și dulci.
Structura aluatului este ferm, nu există un proces de fermentare, nu există ouă, lapte sau unt în compoziție, iar maeștrii cofetar recomandă brioșele jamaicane pentru că sunt ușor de preparat de orice începător.
Ingrediente necesare pentru brioșe jamaicane:
- făină de grâu – 200 g;
- apă – 1 lingură;
- stafide – 1 lingură;
- zahăr – 4 linguri;
- scorțișoară măcinată – 10 grame
- nucșoară – 3 gram;
- păstaie de vanilie – 1 ;
- sare – 3 grame;
- bicarbonat de sodiu – 1,5 lingurițe;
- ulei vegetal – 1,5 linguri;
- acid citric (sare de lămâie) – 0,5 lingurițe.
Mod de preparare:
Spălăm stafidele schimbând apa de mai multe ori. Adăugați zahăr, sare, semințele de la păstaia de vanilie, scorțișoara și nucșoară. Umpleți cu apă rece curată și puneți oala în care sunt toate, pe foc.
Se dă totul în clocot și se fierbe timp de 2-3 minute. Puteți adăuga 1 stea de anason pentru a spori aroma (nu uitați să o scoateți atunci când stafidele sunt în sirop!).
Puneți sifon în amestecul aromat în clocot, amestecați rapid și scoateți vasul de pe foc. Când adăugați sifon, reacția sa trebuie să apară – se va forma o spumă puternică și se va stinge după câteva secunde. Acoperiți stafidele fierte cu un capac și lăsați să se răcească în sirop timp de 10 minute.
Important! Dacă stafidele sunt prea dulci, bulele din apa clocotită pot să nu se stingă complet. Prin urmare, adăugați 0,5 lingurițe de acid citric (îl puteți amesteca cu făină). Atunci produsele coapte nu vor avea gust de sifon.
Cernem făina într-un castron adânc, adăugăm ulei vegetal rafinat și turnăm în siropul cald de stafide.
Se amestecă bine aluatul cu o lingură până se omogenizează. Ar trebui să fie o compoziție moderat lichidă, puțin mai groasă decât cel pentru clătite.
Pentru coacere, puteți folosi o matriță obișnuită din metal pentru tort sau tarte, care trebuie unsă cu ulei, sau o tavă de brioțe în în care ați pus hârtie pentru copt specială, care nu necesită ungere.
Umplem vasul de copt 3 sferturi, lăsând loc pentru creșterea aluatului. Brioșele se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute, verificăm pregătirea cu o scobitoare de lemn. Într-o formă medie de brioșe capacul trebuie să crească peste margine, iar crusta trebuie să fie crăpăcioasă la final.
Lăsați brioșele să se răcească complet în cuptor și decorați cu zahăr pudră sau glazură, potrivit stiridiaspora.ro.