Lifestyle

Testele COVID efectuate de Australia pentru călătorii care vin din China sunt efectuate contrar sfaturilor medicilor de top

Testele COVID efectuate de Australia pentru călătorii care vin din China sunt efectuate contrar sfaturilor medicilor de top
Infoactual/arhiva

Australia a introdus testările de COVID-19 pentru călătorii din China, în ciuda faptului că cel mai înalt oficial medical al țării a sfătuit împotriva acestui lucru, după cum arată o scrisoare publicată recent.

Într-o scrisoare trimisă ministrului sănătății Mark Butler, medicul-șef al Australiei, Paul Kelly, a declarat că nu crede că există o justificare, din punct de vedere al sănătății publice, pentru introducerea unor noi cerințe de călătorie pentru cei care sosesc din China.

Kelly a declarat că nivelul ridicat de vaccinare și de infecție anterioară din Australia, precum și faptul că subvarianta BF.7 Omicron, care pare să se afle la originea cazurilor din China, circula deja în țară.

A existat un consens puternic în rândul oficialilor din domeniul sănătății din statele australiene și din Noua Zeelandă că restricțiile privind călătoriile din China ar fi inconsecvente cu abordarea națională actuală a gestionării COVID-19 și disproporționate față de risc, a spus el.

Kelly a recomandat ca, în loc de restricții de călătorie, guvernul să ia în considerare extinderea testelor pentru apele reziduale, introducerea prelevării de probe de voluntari pentru sosirile internaționale și îmbunătățirea urmăririi persoanelor care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 și care au un istoric recent de călătorii în străinătate.

În ciuda sfaturilor, Butler a anunțat a doua zi că persoanele care vin din China, inclusiv din Hong Kong și Macau, vor trebui să prezinte un rezultat negativ la COVID-19 în termen de 48 de ore de la călătorie.

Mark Butler a declarat că a luat această decizie dintr-o abundență de precauție, ținând cont de situația dinamică din China și de potențialul apariției unor noi variante într-un mediu de transmitere ridicată.

Ministrul Sănătății a declarat la momentul respectiv că a fost informat pe larg de către Kelly, dar nu a intrat în detalii cu privire la natura sfaturilor pe care le-a primit. De atunci, Butler a apărat măsurile, pe care le-a denumit „foarte modeste și o decizie echilibrată”.

Scrisoarea lui Kelly către ministrul Butler a fost publicată pe site-ul Departamentului de Sănătate și Îngrijire a Vârstnicilor din Australia, luni seara.

Demersul Australiei a urmat introducerii unor măsuri similare de către Statele Unite, Regatul Unit, Coreea de Sud, India, Japonia, Taiwan, Italia, Franța și Spania.

Canada a anunțat, de asemenea, că va începe să testeze sosirile din China începând cu 5 ianuarie.

Autoritățile sunt îngrijorate că numărul crescând de cazuri în China ar putea duce la apariția unor noi variante mai periculoase.

Unii experți în domeniul sănătății au criticat cerințele de testare, susținând că acestea nu vor contribui prea mult la oprirea răspândirii noilor variante și riscă să alimenteze xenofobia.

China a considerat că regulile de testare sunt inutile, în timp ce presa de stat chineză a criticat măsurile ca fiind nefondate și discriminatorii.

După trei ani de controale stricte la graniță, China urmează să ridice carantina obligatorie pentru sosiri, începând cu 8 ianuarie, dar va continua să supună toate persoanele sosite la teste COVID.