Lifestyle

Teste antidrog în școli. Ligia Deca susține că unitățile școlare nu sunt pregătite încă

teste antidrog
sursa foto: arhiva companiei

Ministrul Educației, Ligia Deca, a exprimat că majoritatea școlilor, în situația lor actuală nu sunt echipate complet pentru a efectua teste antidrog.

Ligia Deca consideră că este necesară implementarea unui program național de testare care să fie accesibil din punct de vedere al costurilor.

„Eu cred că trebuie să existe un program naţional accesibil din punct de vedere al costurilor pentru testare. Dacă există suspiciuni că un copil, într-o situaţie de vulnerabilitate, de dependenţă, să se poată realiza testarea cu acordul părinţilor sau a lui, dacă este major, acolo unde facem în general analize. Cred că trebuie să existe această investiţie a statului în testare tocmai pentru a putea trata şi pentru a putea preveni. Nu cred că şcolile, cu infrastructura actuală, în marea lor majoritate, au tot ce le trebuie pentru a putea să facem testare în şcoală. Cred că mai potrivite sunt alte zone”, a afirmat ministrul Educaţiei la TVR Info, potrivit Agerpres.

Elevii vor teste antidrog în școli

Ministrul a evidențiat că combaterea consumului de droguri este un efort continuu, implicând multiple entități. Deca a adăugat că școala rămâne un partener valoros în educarea despre consecințele dependenței.

„Aşa cum am văzut însă, lupta cu drogurile este o luptă de lungă durată. Aceasta implică foarte multe eforturi componente, entităţi. Ceea ce pot să spun este că şcoala rămâne un aliat mai ales prin prisma explicării efectelor dependenţei. Am încercat să extindem această educaţie. Să fie o educaţie pentru sănătate în sensul în care trebuie să ne uităm şi la cauze. Adică, consumul de substanţe interzise intervine într-un anumit fond de sănătate mentală, de lipsă de alternative”, a mai susţinut ministrul.

Elevii din București doresc teste antidrog în școli. La această concluzie s-a ajuns în urma unui chesttionar al Prefecturii Capitalei, la care au participat 200.000 de copii. Implementarea acestei măsuri este însă dificilă și controversată, generând întrebări fără răspuns: cine ar trebui să efectueze teste? Când și unde ar trebui să aibă loc? Implicarea părinților, profesorilor și a autorităților este esențială, dar birocrația și legislația complicată rămân obstacole majore. În timp ce aceste discuții persistă, consumul și traficul de droguri continuă să crească.

„Avem nevoie de măsuri de acest gen. Însă trebuie să ne gândim și ce se întâmplă atunci când un test este pozitiv. Marginalizarea și stigma pe care spectrul aceasta al drogurilor le creează pot afecta foarte mult procesul de integrare în societate al unui elev, motiv pentru care mulți consumatori sunt speriați și nu vor să ceară ajutor”, a spus reprezentantul Consiliului Național al Elevilor.