La mai puţin de 24 de ore, după ce a avut loc un test de lansare provocator marţi dimineaţa de către Coreea de Nord, Statele Unite şi Coreea de Sud au lansat și ele la rândul lor, miercuri dimineaţă, ora locală, patru rachete în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, potrivit Statului Major sud-coreean, citat de CNN.
Testarea rachetelor, reacție în lanț. După Coreea de Nord, SUA și Coreea de Sud își probează armamentul. Dar există o explicație
SUA şi Coreea de Sud au răspuns iniţial provocării cu un exerciţiu de bombardament de precizie marţi, care a implicat un avion de vânătoare sud-coreean F-15K care a tras două muniţii aer-sol asupra unei ţinte virtuale într-un poligon de tragere la vest de Peninsula Coreeană, potrivit şefilor sud-coreeni. Aliaţii răspund de obicei la testele cu rachete ale Coreei de Nord prin exerciţii militare, spun experții militari.
Prin urmare, testul a reprezentant al doilea exerciţiu al aliaţilor în mai puţin de 24 de ore, după un test de lansare provocator marţi dimineaţa de către vecina Coreea de Nord, care a lansat o rachetă balistică fără avertisment deasupra Japoniei, într-o escaladare semnificativă a programului său de testare a armelor.
Care este explicația lansării rachetelor de către SUA și Coreea de Sud
John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, a explicat ce trebuie să înțelegem din lansarea rachetelor americanilor și sud coreenilor. Această acțiune, după cum spune specialistul american, a fost menită să demonstreze că SUA şi aliaţii lor au „capacităţile militare pregătite pentru a răspunde provocărilor Nordului”.
”Nu este prima dată când facem acest lucru ca răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacităţi”, a declarat Kirby.
„Vrem să vedem denuclearizarea peninsulei coreene, (liderul nord-coreean Kim Jong Un) nu a arătat o înclinaţie de a se mişca în această direcţie, sincer, el se mişcă în direcţia opusă prin continuarea acestor teste cu rachete care sunt încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a mai precizat expertul american pentru CNN.