Testarea COVID în România la un an de la debutul pandemiei. Testarea anti COVID-19 este esențială pentru creșterea nivelului de siguranță publică, susține vicepreședintele Camerei Deputaților, profesorul doctor Alexandru Rafila.
El a explicat, în cadrul dezbaterii online „Testarea COVID în România la un an de la debutul pandemiei”, că măsurile de sănătate publică am fost de multe ori utilizate politic, ceea ce a creat confuzie în rândul populației. În opinia lui, s-ar putea găsi soluții care să ofere operatorilor din turism predictibilitate. Aceștia spun că din iunie anul trecut îşi testează angajații, pentru a restrânge posibilitatea de răspândire a virusului.
Consultantul în turism Traian Bădulescu susține că turismul balnear este cel mai afectat segment din domeniul turismului românesc. El spune că acest segment ar putea fi redeschis cu respectarea unor norme de siguranță. Traian Bădulescu precizează că este un serviciu medical și că bazele de tratament interioare sunt închise, România fiind singura țară din Europa care nu le-a deschis.
Traian Bădulescu: Nu știu dacă vom putea avea din nou concerte şi festivaluri mari, dar măcar evenimente mai mici, târguri, expoziţii, simpozioane, mici concerte, pentru că avem această testare şi turiştii, în marea lor majoritate, le-a convenit sau nu, dar şi-au asumat-o şi s-a văzut mult că oamenii şi-au dorit în continuare să trăiască normal, să călătorească.
Ministrul economiei, Claudiu Năsui, consideră că unele domenii economice au mers bine în pandemie, însă repornirea unor activități depinde de ceea ce vor spune epidemiologii și specialiștii în microbiologie.
Claudiu Năsui: Vom susține deschiderea economiei la limita care este trasată de către epidemiologi. Deci, în limitele în care nu este periclitată viața altora, nu este împrăștiat virusul mai mult. Am iniţiat deja şi grupuri de lucru, pentru a gândi sisteme în care să putem să facem aceste redeschideri mai uşoare, dar până la urmă, toate trebuie să treacă prin avizul instituţiilor abilitate.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, doctor Levente Vass, este de părere că trebuie să se raporteze toate testele pozitive în sistemele naționale de raportare și că medicii de familie ar trebui stimulați să raporteze testele antigenice pozitive pe care le fac pacienții acestora, informează RRA.
Levente Vass: Cel mai important lucru, pe lângă testări, este să încercăm să vedem câți au anticorpi în organism și în principiu, ar trebui să pornim un program prin care încercăm să monitorizăm prin raportări concrete și corecte cât la sută au trecut prin această boală cumplită, pentru că avem șansa ca astfel să vedem şansa care există pentru repornirea economiei.
Preşedintele Societății Române de Epidemiologie, profesor doctor Doina Azoicăi, a explicat că testarea duce la stabilirea unui tratament precoce, izolarea cazului, stabilirea unei eventuale carantine și la nivel național, dacă există toate datele, se pot aloca resursele necesare. Însă când se pot gândi autoritățile la mai multe măsuri de relaxare?
Doina Azoicăi: Rata de pozitivitate 5% ne face să ne gândim la etape ulterioare de relaxare, nu pentru că am stabilit eu 5% sau colegii mei, ci pentru că este un standard care a fost stabilit la nivelul mai multor ţări.
Reprezentanții industriei hoteliere susțin că gradul de ocupare este sub 20%, iar pierderea acestei industrii este de peste 7 miliarde de euro.