Începând de săptămâna viitoare, în școlile din București se va introduce chestionarul privind testarea antidrog a elevilor. Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, vrea să introducă în programă și o oră de educație antidrog.
Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, nu pare să renunțe la testarea antidrog în școli. Hopincă a declarat că, într-o primă fază, părinții sunt chestionați dacă sunt de acord cu DrugTest sau analize de sânge. Chestionarul urmează să fie distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare și al conducerilor unităților de învățământ. Potrivit acestuia, testarea antidrog a elevilor va fi aplicată la liceu, iar rezultatul va fi disponibil doar pentru părinți și copil.
„Mâine avem programată o discuție cu sociologii care ne ajută voluntar în elaborarea acestui chestionar. În următoarele zile avem consultări cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu specialiștii de la nivelul inspectoratului. Iar de săptămâna viitoare, în conformitate cu graficul pe care l-am anunțat, începem aplicarea acestui chestionar în școli. Cu siguranță, va fi nevoie la nivelul unităților de învățământ și de discuții cu comitetele de părinți, cu profesorii, astfel încât mesajul nostru să fie unul foarte clar. Ne referim în această etapă la o consultare extinsă a tuturor factorilor implicați”, a declarat prefectul Capitalei.
Prima etapă în testarea antidrog a elevilor
Prefectul Capitalei a precizat că acest chestionar se va adresa părinților copiilor de gimnaziu și de liceu. Dar și elevilor majori.
„Chestionarul va conține, după cum am anunțat, trei întrebări. Prima se referă la posibilitatea testării în anumite condiții a copiilor la școală. Cu aceste aparate de tip DrugTest cum sunt cele folosite de Poliția Rutieră. Vorbim despre testări la cererea unui cadru didactic și în anumite condiții, atunci când se înregistrează un comportament atipic al unui elev. A doua întrebare se referă la opinia despre efectuarea anuală a unor analize de sânge. Din care să reiasă faptul că un copil a consumat sau nu a consumat substanțe stupefiante”, a precizat Rareș Hopincă.
La începutul anului școlar, premierul Marcel Ciolacu a reluat ideea testării antidrog a elevilor. El a precizat însă că aceasta ar trebui făcută selectiv, nu în masă.
Oră dedicată și program-pilot
Prefectul Capitalei intenționează să analizeze și oportunitatea introducerii în programă a unei ore de educație antidrog.
„A treia întrebare ar fi despre posibilitatea introducerii în curricula școlară a unei ore de educație antidrog. Prin care să se conștientizeze că această problemă există la nivelul societății și să se conștientizeze efectele pe care consumul de stupefiante le poate avea la nivelul tinerilor. A patra întrebare (…) se referă la opinia părinților ca școala în care copiii învață să fie parte a unui proiect-pilot antidrog. În funcție de aceste rezultate, să încercăm să pilotăm unele dintre aceste măsuri la nivelul a câteva unități de învățământ”, a mai precizat prefectul Capitalei, citat de B1tv.