Actual

Termoficarea creează probleme tuturor. Unul din zece europeni a fost înfrigurat

Termoficarea creează probleme tuturor. Unul din zece europeni a fost înfrigurat

Termoficarea este una dintre probleme fierbinți ale României… chiar dacă lipsurile din acest domeniu ne lasă înfrigurați pe toți. Însă se pare că și alte țări se confruntă cu astfel de probleme. Unele dintre ele, cu un indice de dezvoltare mai mare decât al nostru.

Cel puțin, așa reiese dintr-un studiu Eurostat. Conform acestuia, aproximativ 10% dintre cetățenii Uniunii Europene au avut dificultăți în a-și încălzi casele. Perioada de referință este iarna anului 2022. Și se vede o tendință de creștere. Față de 2021, când doar puțin peste  7% dintre europeni au avut dificultăți cu încălzirea, s-a ajuns la o sporire de 2,1 puncte procentuale.

Țările care au probleme cu termoficarea

Chiar dacă România nu este liderul clasamentului, înregistrează valori mai mari decât media europeană. Cu toate că românii sunt cunoscuți pentru consumul redus de energie, dar și pentru o cantitate rezonabilă de resurse energetice proprii, există alte cusururi. În primul rând, rețeaua de termoficare în mai multe orașe mari, în special București și Timișoara, este învechită, iar lucrările de înnoire și înlocuire sunt lente.

În plus, dificultățile de ordin financiar pot să afecteze și ele pondere cu care ne încălzim locuința. Astfel, 15,2% dintre români nu s-au încălzit corespunzător în timpul sezonului rece. Spaniolii ne-au depășit din acest punct de vedere – 17,1% dintre ei nu au beneficiat mereu de confort termic.

Cine este pe primele locuri în top?

Dar România este abia pe locul al cincilea, iar Spania, pe poziția a patra. Pe podium ajung la egalitatea Portugalia și Lituania pe poziția a treia, cu 17,5%. Grecia este pe următoarea poziție – 18,5% dintre greci nu s-au încălzit corespunzător. La o distanță ceva mai mare, pe primul loc, se află Bulgaria. Peste 22 de procente dintre bulgari au avut probleme cu sistemul de încălzire și cu menținerea căldurii în case.

Țările care au făcut cel mai bine față crizei energetice, însă, sunt surprinzătoare. Spre exemplu, vecinul baltic al Lituaniei, Estonia, ocupă a șaptea poziție, cu 3,4% locuințe neîncălzite. Pe locul al șaselea se află Suedia, cu 3,3%. Urmează Cehia, care se situează la 2,9%. Pe poziția a patra este Austria, cu 2,7% locuințe încălzite necorespunzător. Slovenia este pe podium, dar lao mică distanță cu 2,6%. Pentru primele două poziții se luptă Luxemburg (2,1%) și Finlanda (1,4%).

Aceste date Eurostat au fost preluate și publicate de către Economedia.