Lifestyle

Termenul-limită care vă pune banii în pericol! Voucherele de vacanță ale bugetarilor trebuie utilizate urgent

vouchere de vacanta sursa foto edenred
sursa foto edenred

Voucherele de vacanță acordate românilor care lucrează la stat au o limită de timp în care trebuie să fie utilizate în totalitate. În cazul în care există un contract, acesta expiră, iar banii oferiți rămân blocați și nu mai pot fi folosiți.

În plus, doar unitățile HoReCa din țara noastră acceptă vouchere de vacanță.

Când expiră voucherele de vacanță

Oată răscumpărate, beneficiarii pot selecta destinația vacanței și pot folosi aceste vouchere de vacanță pentru a plăti nopți de cazare la unitățile înregistrate care acceptă acest tip de plată, inclusiv hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare. Este esențial de subliniat faptul că beneficiarii trebuie să verifice lista de parteneri a emitentului tichetelor de vacanță pentru a se asigura că pot utiliza cupoanele pentru a efectua plăți.

Ministerul Turismului precizează că valabilitatea tichetelor de vacanță furnizate este de un an de la data emiterii.  Voucherele sunt supuse impozitării cu o cotă de 10% din suma oferită, potrivit autorităților. Utilizarea acestor vouchere va atrage o taxă de 145 de lei pentru beneficiari.

Potrivit Guvernului, aceste vouchere au rolul de a-i ajuta pe români să „redescopere turismul în România și frumusețile acestei țări”. Ca urmare, ele sunt valabile în România doar la întreprinderile HoReCa care au primit acreditare.

Voucherele sunt disponibile în cupoane de 50 sau 100 de lei bucata, cu o valoare totală de 1450 de lei. Voucherele pentru vacanțe nu pot fi transferate. Doar titularul le poate folosi și numai cu un act de identitate corespunzător. Vânzarea cupoanelor de vacanță este interzisă prin lege, iar acest lucru atrage o pedeapsă de 26.600 de lei.

Sunt prevăzute amenzi usturătoare

Ministerul Turismului a emis un avertisment potrivit căruia orice firmă de cazare sau agenție de turism care acceptă cupoane furnizate unei alte persoane fizice va fi amendată cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, mai arată Ministerul Transporturilor, potrivit Antena3.