Actual Lifestyle

Terifiant: 50 de vaci care pășteau au căzut dintr-o dată ca ”muștele”. Care este explicația

Terifiant: 50 de vaci care pășteau au căzut dintr-o dată ca ”muștele”. Care este explicația

Unele ciudățenii se găsesc direct în natură. Mediul înconjurător este acum plin de capcane, ca urmare a temperaturilor ridicate. Este și cazul terifiantei întâmplări care a avut loc pe un câmp din Italia.

Terifiant: 50 de vaci care pășteau au căzut dintr-o dată ca ”muștele”. Care este explicația

Giacomino Olivero este un crescător de vite rasa Piemonteză. Omul și-a dus duminică, 7 august, cele 160 de animale la păscut pe un câmp care îi aparținea și era plantat cu sorg, aflat la doar un kilometru distanță de grajdurile vitelor, situate în localitatea Sommariva del Bosco din provincia Cuneo (Piemont).

La un moment dat, sub ochii îngroziți ai omului toate vietățile uriașe s-au prăbușit la pământ, ca ”muștele”. Explicația halucinantă: au mâncat o cereală aflată la locul pășunatului.

Prin urmare, 50 de vite au murit pe un câmp din Italia, după ce au mâncat o cereală care, pe timp de secetă, devine otrăvitoare pentru animalele rumegătoare.

Specialiștii italieni, citați de media, au precizat că unele tipuri de sorg, dacă sunt tinere, în condiții de secetă severă pot dezvolta substanțe toxice, cum ar fi cianura de hidrogen, care este letală pentru bovine, în special și rumegătoare, în general.

 

Cum s-a întâmplat, povestește chiar crescătorul de animale: Cum au ajuns pe câmpul respectiv, animalele au început să pască dar, după doar câteva minute, nu mai puțin de vreo 50 de vaci au început să tremure, să se sufoce și s-au prăbușit fără suflare la pământ, după cum relatează cotidianul Corriere della Sera.

Vacile căzute, după ce au mâncat planta otrăvitoare. Sursa foto: Corriere della Sera

Ce a povestit stăpânul vitelor

Omorâte ca muștele”, a declarat proprietarul vitelor. „Imediat am dat alarma și au intervenit medicul veterinar de la fermă, Giovanni Toppi, medicul veterinar Braidese de la ASL, Francesco Acciari, împreună cu poliția silvică din localitatea Bra. Am încercat să salvăm celelalte capete”, a povestit pentru televiziunea italiană fermierul Olivero.

Ce se știe despre plantele otrăvitoare

Unele soiuri de cereale, din cauza temperaturii ridicate și a secetei accentuate, au dezvoltat anumite toxine transformându-se într-o hrană otrăvitoare pentru animalele care merg în locurile obișnuite de pășunat. Acum, experții fac analize atât asupra plantelor de sorg ingerate de animale, cât și asupra leșurilor acestora.

Sorgul este numit planta – cămilă, deoarece el crește acolo unde o altă plantă nu ar rezista. Este cultivat în zonele cu puține precipitații, deseori neregulate. Rădăcinile secundare sunt de două ori mai mari decât ale porumbului, la aceeași vârstă

Sorgul este o plantă erbacee perenă, cu înălțimea de până la 2,5 m, la exterior asemănătoare porumbului. Tulpina este dreaptă, uscată, cu nodozități, are o rădăcină bine dezvoltată care pătrunde adânc în sol. Frunzele sunt alterne, late, pubescente, cu margini ascuțite, de culoare verde.

Florile sunt așezate în ciorchine drepte, răsfirate sau aplecate, cu lungimea de până la 70 cm. Fructul este o achenă amilacee, ovală, goală sau acoperită cu pieliță de culoare albă, roză, roșie sau galbenă. Înflorește în lunile iunie – iulie. Originar din Africa Ecuatorială, este răspândit și în India și China, unde se cultivă de mai bine de 3000 de ani. În Europa cultura a fost adusă în sec. XV – lea.

 

 

Foto: pexels-dmitriy-ganin