În aprilie 2021, Victor Micula a fost trimis în judecată într-un dosar în care procurorii îl acuzau de comiterea a 31 de infracțiuni. Acum va începe procesul în care i-a „convins” pe niște polițiști să verifice în baza de date niște persoane care l-au supărat.
Teribilistul fiu de milionar e cocoșat de dosare penale. Victoraș Micula, din nou în fața judecătorilor
Deja noul proces a apărut pe portalul instanțelor de judecată și a avut un prim termen. Conform hotărârii instanței, Victor Micula va fi judecat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgare informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, două fapte de acces ilegal la un sistem informatic, precum și pentru uzurpare de calități oficiale.
Întâmplarea din primăvara lui 2018 a fost intens mediatizată de presă în acea perioadă. Apoi s-au aflat informații șocante despre caz. Fiul milionarului Micula, de la celebra fabrică de sucuri și apă minerală din Bihor, a convins niște polițiști să încalce legea pentru el.
Victor Micula este acuzat de uzurpare a calității oficiale după ce s-a îmbrăcat în polițist și a participat la o percheziționare corporală, împreună cu polițiști reali, aflați la cheremul lui, pe statul de plată.
„Polițistul” Victor Micula
Conform Parchetului, în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, venind de la Băile Felix către Oradea, Micula, aflat la volanul unui Mercedes cu iubita și prietenii lui, l-ar fi șicanat în trafic pe un bărbat care conducea un Opel. Victima a fost urmărită de Micula și s-a refugiat într-o benzinărie, unde a fost prinsă de agresor, care a început să îi lovească mașina. Șoferul Opelului ar fi sunat la 112 ca să reclame agresiunea, apoi ar fi reușit să scape de urmărirea lui Victor Micula. Acesta a apelat la un prieten polițist și au plecat împreună să îl caute pe șoferul Opelului. Cum nu l-au mai găsit, Micula a mers la sediul Poliției, unde i s-a permis accesul în zona restricționată a Biroului Supravegheri Video și a accesat ilegal bazele de date MAI pentru a căuta informații despre șofer.
Ce au descoperit procurorii
Rechizitoriul procurorului arată faptele comise de Victor Micula, fiul unuia dintre patronii fabricii de băuturi răcoritoare din Oradea. Iar instanța de judecată și-a spus deja punctul de vedere cu privire la începerea procesului și a inventariat faptele inculpaților.
„Constată legalitatea rechizitoriului emis la data de 15.12.2020 în dosarul nr. 207/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, legalitatea administrării probelor şi a actelor de urmărire penală, cu excepția celor în privința cărora s-a dispus excluderea.
Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe:
- inculpata E (I) C M sub aspectul săvârşirii infracţiunilor: acces ilegal la un sistem informatic și divulgare informațiilor secrete de serviciu sau nepublice; complicitate la acces ilegal la un sistem informatic;
- inculpatul M V sub aspectul săvârşirii infracţiunilor: instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la divulgare informațiilor secrete de serviciu sau nepublice; acces ilegal la un sistem informatic; uzurpare de calități oficiale;
- inculpatul Z A C , sub aspectul săvârşirii infracţiunilor: complicitate la instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic și complicitate la instigare la infracţiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice; abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit;
- inculpatul R C, sub aspectul săvârşirii infracţiunii: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit;
- inculpatul V O I sub aspectul săvârşirii infracţiunii: complicitate la uzurpare de calități oficiale.
Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 05.05.2022”, au consemnat magistrații bihoreni.
Judecătorii au eliminat din dosar o interceptare telefonică
Proba exclusă din rechizitoriu se referă, conform instanței, la o interceptare din 4 noiembrie 2018: „Dispune excluderea din conținutul rechizitoriului a convorbirii telefonice interceptată la data de 04.11.2018, ora 18:32:27 (pag.42-43 din rechizitoriu). Constată neregularitatea rechizitoriului întocmit la data de 15.12.2020 în dosarul nr.207/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, doar sub aspectul redării convorbirii telefonice din data de 04.11.2018 efectuată de inculpata I C M și numitul P M, având în vedere cele dispuse anterior”.
În biroul Poliției, Micula a verificat-o și pe Vlăduța Lupău
Conform anchetatorilor, Victor Micula s-a folosit de baza de date a MAI și pentru a căuta informații despre cântăreața Vlăduța Lupău.
„În seara zilei de 21.04.2018, în jurul orei 23:00, inculpatul M.V. (Micula Victor, n.r.) s-a deplasat la sediul Poliţiei Mun.Oradea, împreună cu prietenul său, martorul P P B, cu intenţia de a afla mai multe informaţii confidenţiale legate de persoana martorei L.V. (Lupău Vlăduța – n.r.), o cunoscută interpretă de muzică populară, de care inculpatul M.V. era interesat. ….. cei doi au intrat în biroul Biroul Supravegheri Video din cadrul Pol.Mun.Oradea, unde îşi desfăşurau activitatea E.C.M. (Erdei Camelia Maria, n.r.), respectiv martorul B A, din cadrul Poliţiei Locale Oradea. Cu acea ocazie, suspectul M.V s-a aşezat la biroul folosit de ECM, cu acordul acesteia, după care a efectuat nemijlocit mai multe interogări în bazele de date în legătură cu numita L.V. M, respectiv cu membri familiei acesteia (…-tatăl, Lupău …-mama şi …-fratele), efectuând şi fotografii de pe ecranul calculatorului care înfăţişau datele personale ale martorului L.V.”, se preciza în rechizitoriu.
Dosarul cu 31 de infracțiuni
În aprilie 2021, Victor Micula a fost trimis în judecată într-un dosar în care procurorii îl acuzau de comiterea a 31 de infracțiuni.
Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, a fost trimis în judecată, fiind acuzat în total de 31 de fapte ilegale privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a informat în aprilie 2021 Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.
Procurorii au cerut instanței din Oradea arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Victor Micula pentru aceste infracţiuni, în acelaşi dosar fiind trimişi în judecată şi doi prieteni ai săi.
„În sarcina domnului Victor Micula, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au reţinut că acesta ar fi săvârşit un număr de 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, în decursul anului 2019, în sensul că acesta a achiziţionat prin persoană interpusă arme letale, muniţie letală pe care le-a şi manevrat şi folosit, acesta nedeţinând niciun permis de port-armă sau autorizaţie în acest sens.
El mai este acuzat şi la instigare la fals sub semnătură privată – 13 infracţiuni la număr. El l-a determinat pe un prieten de-al său, inculpat în dosar, să înscrie în fals că acesta a cumpărat pe numele lui respectivele arme, când de fapt beneficiarul acestora ar fi fost domnul Victor Micula”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Marius Pop Blaga.