Lifestyle

Terapia pentru slăbit pe bază de injecţii. Este un miracol sau un pericol pentru sănătate?

Terapia pentru slăbit pe bază de injecţii. Este un miracol sau un pericol pentru sănătate?

Pe măsură ce tehnologia avansează, oamenii se gândesc și la metode prin care să-și schimbe forma corpului cu mai puțin efort și, speră ei, și cu mai puține efecte asupra sănătății.

Din ce în ce mai multe vedete de peste hotare și autohtone sunt bănuite că au slăbit cu ajutorul unui medicament injectabil care este în general folosit pentru a trata complicațiile diabetului. Asta chiar dacă majoritatea experților din sănătate sunt de părere că tratamentul este necesar doar în cazul persoanelor care au în mod real probleme cu pancreasul sau care se află într-o situație de risc de dezvoltare a diabetului, din cauza obezității.

Cum funcționează „medicamentul-minune”

Simona Carniciu, medic diabetolog și specializat în tulburări metabolice și de nutriție, avertizează oamenii care vor să slăbească prin această metodă că există anumite riscuri. Conform specialistului, acestea sunt principalele funcții și efecte adverse ale substanței GLP-1, care este responsabilă pentru slăbitul celor mai mulți dintre utilizatorii ei: „Acest GLP-1 se secretă în momentul în care mâncăm carbohidrați și el ne ajută să ne simțim mai plini, trimite semnale chiar la nivelul creierului că am mâncat și atunci ne dă o senzație de sațietate mai rapidă, mai pregnantă. Dacă facem injecția o dată pe săptămână, îl avem pe o perioadă de 1 săptămână, care se secretă ușor.

Dacă mâncăm mai mulți carbohidrați sunt câteva efecte adverse, unele mai puțin grave, cum ar fi senzația de greață, vărsături, oboseală, simți că nici creierul nu mai este atât de eficient, după care mergem la reacții care nu știm cât de grave sunt, dar nu s-au asociat cu probleme foarte grave încă.

Dar problema cea mai îngrijorătoare, pentru care eu militez cu această dietă low carb, este că intrăm în sarcopenie. Ce înseamnă sarcopenie? Pierderea masei musculare. Este extrem de periculoasă când se întâmplă, în special la vârstnici, pentru că o recuperează extrem de greu.

Dar dacă noi slăbim, se poate întâmpla un fenomen extrem de nefast și anume să slăbești din masa musculară, să te duci în sarcopenie și să-ți rămână procentul de grăsime acolo, deci practic devii mai grav, dar cu mai puțină masă musculară. Sunt multe persoane care iau acest medicament pentru acest efect advers de a slăbi și mănâncă pizza, mănâncă prăjituri, tot felul de lucruri care sunt cu carbohidrați. Ei slăbesc, dar au acele caracteristici. Se lasă fața și posteriorul din cauză că pierdem masă musculară, iar la nivelul feței se vede oribil pentru că expresia este ținută de masă musculară”, avertizează medicul, indicând atât probleme de sănătate, cât și de ordin estetic în urma slăbirii cu această substanță.

Nu luați după ureche!

Dr. Simona Carniciu a adus mai multe informații importante în cadrul intervenției sale de la Antena 3 CNN:

„Acest medicament este recomandat persoanelor care sunt diabetice și în special obeze, vorbim de peste 90%, care au probleme sau un risc cardiovascular destul de important. Iar pentru cei care vor să slăbească este aprobat deja de autoritățile europene în sănătate și va fi aprobat curând și în România ca fiind folosit și pentru obezitate. Este aceeași substanță. Sunt denumiri comerciale diferite pentru că ambalajul este în funcție de gramaj.

Acea substanță ajută să te simți mai sătul, mai repede. Dar acest lucru îl poți trișa și prin faptul că mănânci foarte încet și te oprești la jumătatea porției și, dacă ai un pic de voință, n-o să mai termini porția. Efectul este la fel, îți taie pofta de mâncare. Poți să iei suplimente de crom, poți să iei berberin. Berberin este o altă substanță găsită în natură care acum este sintetizată sub formă de supliment alimentar și o putem folosi pentru a obține acest efect de a scădea pofta de mâncare și pentru a normaliza glicemia.
Apoi vorbim de stagnarea alimentelor în stomac pentru mai mult timp, îți întârzie digestia. Acest lucru poate să fie bun, pentru că nu îți mai este foame mult timp, dar poate să fie foarte rău, pentru că dacă mănânci seara și te culci cu un stomac plin de alimente nu o să te simți foarte bine. Poți să ai regurgitare și să nu ai un somn de calitate”, a explicat medicul. În plus, a făcut recomandări alimentare pentru toți cei care vor să-și îmbunătățească metabolismul și starea generală de sănătate:

„Ne ajută foarte bine afinele, într-o cantitate nu foarte mare, ne ajută orice înseamnă verdeață. Ne ajută foarte mult să mâncăm legume, nu leguminoase. Legumele cu cât sunt mai colorate, cu atât au mai mulți fitonutrienți flavonoizi care ne ajută să avem un organism cât mai sănătos”.