Actual

Tensiuni la granița României. Ce reprezintă „limitele roșii” impuse de legea ucraineană? Premierul a trecut la amenințări

Tensiuni la granița României. Ce reprezintă „limitele roșii” impuse de legea ucraineană? Premierul a trecut la amenințări

Între Ucraina și Ungaria există tensiuni puternice de câțiva ani. Budapesta acuză Kievul că nu respectă drepturile minorității maghiare, în timp ce Ucraina acuză Ungaria de amestec în treburile interne.

Maghiarii formează cea mai numeroasă minoritate etnică din regiunea transcarpatică a Ucrainei, care a făcut parte în trecut din Imperiul Austro-Ungar.

Tensiuni diplomatice între Budapesta și Kiev

Între Ungaria și Ucraina au existat mereu dispute în legătură cu ceea ce Budapesta numește încălcări ale drepturilor minorității maghiare. Tensiunile au crescut, în 2017, când Ucraina a adoptat o lege pentru a limita folosirea limbilor minorităților etnice în școlile publice.

Budapesta a iritat Kievul prin faptul că a acordat pașapoarte etnicilor maghiar din Ucraina și a sugerat în mod repetat că va bloca apropierea Ucrainei de NATO.

Legea ucraineană care face limba ucraineană obligatorie în școlile finanțate de stat a fost adoptată în 2017 în contextul conflictului din estul Ucrainei cu separatiștii pro-ruși.

Separatiști sprijiniți de Rusia au preluat controlul în regiunile estice Donețk și Luhansk, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, luptele dintre forțele separatiștilor și cele ucrainene continuând și astăzi.

Dar legea a avut ca efect secundar limitarea drepturilor altor minorități etnice din Ucraina.

Viktor Orban a trecut la amenințări
Naționaliștii ungari ai premierului Viktor Orban au amenințat că vor bloca apropierea Ucrainei de NATO și Uniunea Europeană din cauza legii.

Guvernul de la Budapesta, pe de altă parte, a oferit ajutoare generoase etnicilor maghiari din vestul Ucrainei, acordându-le și pașapoarte, în ciuda faptului că dubla cetățenie nu este permisă în Ucraina.

Într-o înregistrare video din 2018, consulul Ungariei la Kiev este înfățișat rostind un toast la o cupă de șampanie cu un grup de proaspeți cetățeni și spunând: „Să nu spuneți autorităților ucrainene”.

Tensiunile ungaro- ucrainene escaladează și în 2021

Ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, a afirmat la începutul acestui an, că Budapesta a rămas una dintre „rănile deschise” pentru Ucraina.

Cu toate acestea, ministrul a mai spus că are încredere în dezvoltarea preconizată a relațiilor dintre cele două țări.

Potrivit lui Dmitro Kuleba, Kievul este gata să-și normalizeze relațiile cu Budapesta dacă Ungaria respectă „regulile jocului”.

El a reiterat că este dreptul Ucrainei să stabilească care va fi sistemul său de învățământ, nu Rusia, Ungaria, Polonia, Statele Unite sau China. El a subliniat că Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a făcut o serie de comentarii și sugestii cu privire la Legea educației ucrainene adoptată în 2017, iar Ucraina le-a pus în aplicare, aducând legislația în conformitate cu obligațiile sale internaționale, astfel încât Kievul consideră problema închisă.

Kuleba și-a amintit de o întâlnire cu omologul său maghiar, ministrul de externe Péter Szijjártó, unde, după cum a spus, a explicat că relațiile maghiar-ucrainene ar putea fi reînviate, dar că există încă multe obstacole și suișuri și coborâșuri care ar încerca să perturbe ambele țări.

Există cale de înțelegere?

Prin urmare, el i-a sugerat ministrului maghiar de externe să fie pregătiți moral pentru un proces foarte dificil, cei doi șefi de minister declarând că sunt de acord să urmeze această cale.

Kuleba și-a exprimat convingerea că Ungaria, în calitate de vecin al Ucrainei, nu are intenții agresive față de Kiev.

El a subliniat că Ungaria este membră a UE și NATO, astfel încât cele două țări trebuie să găsească un numitor comun bazat pe respectul reciproc. În ceea ce privește minoritatea maghiară care locuiește în Ucraina, el a explicat că aceștia sunt cetățeni ai Ucrainei și, prin urmare, fac parte integrantă din societatea ucraineană.

„Prin urmare, toată isteria anti-ungară pe care unele forțe încearcă să o răspândească asupra comunității nu este doar o isterie împotriva maghiarilor, ci și împotriva ucrainenilor, pentru că toți facem parte dintr-un singur corp, Ucraina”, a spus ministrul. El a menționat că Kievul este gata să-și normalizeze relațiile cu Budapesta dacă Ungaria va adera la „regulile jocului”.

Kuleba și Szijjártó la masa tratativelor

Într-o declarație de televiziune ministrul și-a exprimat convingerea că Ungaria nu va bloca complet relațiile Ucrainei cu NATO. Kuleba a spus că, deși data noii întâlniri cu colegul său maghiar, Péter Szijjártó, nu a fost încă stabilită, ambii sunt pregătiți pentru aceasta.

El a reamintit că, până în 2017, conducerea centrală ucraineană a acordat puțină atenție Transcarpathiei, considerând că Ungaria ar putea, prin urmare, „să se simtă destul de liberă în regiunea Transcarpathia”. Potrivit acestuia, Kievul înțelege că Ungaria este îngrijorată de soarta maghiarilor de cetățenie ucraineană.

„Budapesta are dreptul să aibă grijă de ele, dar trebuie să o facă în limitele roșii impuse de legea ucraineană”, a spus ministrul ucrainean de externe.