Lifestyle

Tensiuni între SUA şi Taiwan. Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi agită spiritele

Tensiuni între SUA şi Taiwan. Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi agită spiritele
FOTO: Twitter Nancy Pelosi

Nancy Pelosi a pus pe jar întreaga comunitate asiatică. Pelosi este primul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care vizitează Taiwanul în peste două decenii. Beijingul a declarat că această călătorie ar fi un afront adus politicii „O singură China”, care revendică suveranitatea asupra Taiwanului și pe care Washingtonul o recunoaște oficial. Totodata, Pelosi nu este o persoană agreată , întrucât aceasta a fost mult timp un critic al Partidului Comunist Chinez. Ea s-a întâlnit cu dizidenți pro-democrație și cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat în exil, care rămâne un ghimpe pentru guvernul chinez.

Tensiuni între SUA şi Taiwan. Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi agită spiritele

Taiwanul desfășoară avioane de vânătoare franceze Mirage 2000 suplimentare pentru a escorta avionul lui Nancy Pelosi în spațiul aerian taiwanez, transmite Reuters.

Taiwanul a mutat avioane de vânătoare Mirage 2000 furnizate de Franța și alte echipamente militare, potrivit presei locale, înaintea unei posibile vizite a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Alte opt avioane au fost mutate la baza aeriană Chihhang, adăugându-se celor două avioane de luptă Mirage 2000 deja staționate acolo, a raportat marți China Times, cu sediul în Taiwan.

Baza este situată în partea de sud-est a insulei, unde se așteaptă ca avionul lui Pelosi să se apropie, a precizat publicația. Baza a fost plasată în stare de alertă maximă, a adăugat acesta.

Între timp, marina taiwaneză a desfășurat două elicoptere antisubmarin suplimentare pentru a patrula în apele din apropierea insulei, potrivit raportului.

Insula a fost locul în care forțele naționaliste chineze s-au retras atunci când au fost înfrânte de comuniști în Războiul Civil din anii 1940. Statele Unite au susținut partea învinsă și au menținut relații neoficiale chiar și după ce au transferat oficial recunoașterea diplomatică Beijingului în 1979.

Taiwan, parte a turneului lui Nancy Pelosi în Asia

Nancy Pelosi a început luni un turneu în patru țări asiatice, a anunțat biroul său de presă, fără a menționa Taiwanul, pe fondul speculațiilor intense că ar putea vizita insula autoguvernată, revendicată de China, conform ABC News.

Pe de altă parte, CNN scrie că președinta Camerei Reprezentanților din SUA, este de așteptat să viziteze Taiwanul ca parte a turneului său în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de răspunsul Chinei la o vizită atât de importantă.

United Daily News, citând surse anonime, a scris că Pelosi urmează să sosească în Taipei cel mai curând marți seara și ar urma să petreacă noaptea acolo.

Ambasada Chinei în Statele Unite s-a opus acestei vizite

Nancy Pelosi a fost mult timp un critic al Partidului Comunist Chinez. Ea s-a întâlnit cu dizidenți pro-democrație și cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat în exil, care rămâne un ghimpe pentru guvernul chinez.

În 1991, Pelosi a desfășurat un banner alb-negru în Piața Tiananmen din Beijing pentru a comemora victimele masacrului din 1989, pe care scria: „Celor care au murit pentru democrație”. 

Mai mult, în ultimii ani, Nancy Pelosi și-a exprimat sprijinul pentru protestele pro-democrație din Hong Kong.

Ambasada Chinei în Statele Unite s-a opus călătoriei lui Nancy Pelosi, care a fost planificată inițial pentru luna aprilie, dar șefa Camerei Reprezentanților a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

Diplomația chineză a îndemnat membrii Congresului american să-i spună lui Nancy Pelosi să nu facă vreo vizită în Taiwan.

„Aș spune că a existat o campanie din partea ambasadei chineze pentru a descuraja o călătorie în Taiwan”, a declarat pentru CNN reprezentantul democrat de la Washington, Rick Larsen, copreședinte al grupului de lucru SUA-China în cadrul Congresului american. „Nu cred că e treaba lor să ne spună ce ar trebui să facem. Acesta a fost mesajul meu către ei”, a mai spus Larsen.

Preşedintele chinez l-a avertizat Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului

Problema Taiwanului, o insulă autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său, rămâne una dintre cele mai controversate.

Președintele Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat pe larg acest lucru într-un apel telefonic de două ore și 17 minute, săptămâna trecută, în timp ce tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut.

În cadrul discuției, preşedintele chinez l-a avertizat pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului.

Chestiunea Taiwanului este cea mai sensibilă, cea mai importantă problemă centrală în relațiile dintre China și SUA”, a declarat ambasadorul chinez în SUA, Qin Gang, la Forumul de Securitate din Aspen din luna iulie.

La rândul său, președintele Biden a spus luna trecută că armata americană s-a opus vizitei lui Pelosi în Taiwan, dar de atunci a refuzat să detalieze avertismentele oficialilor americani.