Coreea de Nord a acuzat Statele Unite de încălcarea spațiului său aerian prin efectuarea de zboruri de supraveghere și a avertizat că, deși Pyongyangul dă dovadă de reținere, astfel de zboruri pot fi doborâte.
Acțiunile militare provocatoare ale Statelor Unite aduc peninsula coreeană mai aproape de un conflict nuclear, a declarat un purtător de cuvânt anonim al Ministerului Apărării Naționale din Coreea de Nord, într-o declarație transmisă de agenția oficială de știri KCNA. Acesta a citat, de asemenea, utilizarea avioanelor de recunoaștere și a dronelor americane și a afirmat că Washingtonul escaladează tensiunile prin trimiterea unui submarin nuclear în apropierea peninsulei.
„Nu există nicio garanție că un accident atât de șocant precum doborârea avionului de recunoaștere strategică al forțelor aeriene americane nu se va întâmpla” în apele din estul Coreei, a declarat purtătorul de cuvânt.
Declarația a citat incidente anterioare în care Nordul a doborât sau interceptat avioane americane la granița cu Coreea de Sud și în largul coastei. Coreea de Nord s-a plâns adesea de zborurile de supraveghere americane în apropierea peninsulei. Nu a existat un răspuns imediat din partea armatei americane staționate în Coreea de Sud la o solicitare de comentarii, scrie Reuters.
Zboruri de recunoaștere
Armata sud-coreeană a declarat că afirmația Coreei de Nord privind încălcarea spațiului aerian nu este adevărată. Aceasta a declarat că mijloacele de supraveghere aeriană americane efectuează zboruri de recunoaștere de rutină în jurul peninsulei, adăugând că aliații colaborează îndeaproape pentru a monitoriza Nordul. Mișcările Statelor Unite de a introduce active nucleare strategice în peninsula coreeană reprezintă „cel mai nedezvăluit șantaj nuclear” împotriva Coreei de Nord și a țărilor din regiune și reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii, a declarat KCNA. „Dacă situația extremă, dorită de nimeni, va fi creată sau nu în peninsula coreeană depinde de acțiunile viitoare ale SUA, iar dacă se va întâmpla vreo situație bruscă… SUA vor fi considerate în totalitate responsabile pentru aceasta”, a declarat aceasta.
Forțele americane și sud-coreene au desfășurat anul acesta exerciții aeriene și navale care au implicat un portavion american și bombardiere grele. Un submarin american cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară a făcut, de asemenea, o escală în portul Busan din Coreea de Sud luna trecută.
Declarația Nordului a denunțat ceea ce a numit o acțiune a SUA de a desfășura un submarin nuclear strategic care transportă focoase nucleare în peninsula coreeană pentru prima dată din 1981.
În aprilie, liderii Coreei de Sud și ai Statelor Unite au convenit că un submarin balistic cu rachete balistice înarmat nuclear al Marinei americane va vizita Coreea de Sud pentru prima dată din anii 1980, dar nu a fost oferit un calendar pentru o astfel de vizită.
Exerciții militare aeriene
Aceasta a făcut parte dintr-un plan de intensificare a desfășurării de mijloace strategice americane, care vizează un răspuns mai eficient la amenințările și testele de armament ale Coreei de Nord, în apărarea aliatului său Coreea de Sud.
În iunie, un bombardier strategic american B-52 a luat parte la exerciții militare aeriene cu Coreea de Sud, într-o demonstrație de forță după lansarea eșuată a unui satelit spion al Coreei de Nord la sfârșitul lunii mai.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că a sosit momentul să arate că „determinarea comunității internaționale de a descuraja programul de arme nucleare al Coreei de Nord este mai puternică decât dorința Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare”, în comentarii scrise pentru Associated Press publicate luni.
Yoon este programat să participe la summitul NATO din Lituania în această săptămână, unde este de așteptat să caute o mai mare cooperare cu membrii NATO cu privire la amenințările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord, a declarat biroul său.