International

Tensiuni în Balcani. Explozii în Transnistria pro-rusă. Liderul din Kosovo vrea Albania Mare

Tensiuni în Balcani. Explozii în Transnistria pro-rusă. Liderul din Kosovo vrea Albania Mare
Foto: Tiraspol/Twitter

Luni după-amiaza au avut loc mai multe explozii în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei.

Tensiuni în Balcani. Explozii în Transnistria pro-rusă

Știrea a fost transmisă de postul de știri rus TASS, citând postul TV TSV, potrivit Jerusalem Post și Reuters.

Echipe de pompieri au fost prezente la fața locului, la fel și ambulanțele, a informat TSV, potrivit TASS. Nu există victime deoarce, fiind zi de sărbătoare, nu se afla nimeni în birouri, la locul de muncă.

Fotografiile publicate pe Telegram arată ferestre sparte, dar și două lansatoare de grenade folosite și abandonate pe o stradă în apropierea clădirii, potrivit TASS.

Abandonarea acestor lansatoare trezește suspiciuni, fiindcă nici un militar nu-și aruncă armele ca să-și lase astfel „semnătura” la locul atacului.

Deocamdată nu există reacții oficiale cu privire la aceste explozii din capitala Transnistriei. Anterior, însă, Viktor Vodolatski, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții, a amenințat direct Republica Moldova și pe Maia Sandu, președintele Republicii.

Rusia va invada Moldova pe care o acuză de nazism?

Zilele trecute, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina a fost doar „începutul” și că apoi Putin intenţionează ”să captureze alte ţări”. Avea în vedere și Republica Moldova cu a sa regiune separatistă Transnistria. În acest context, declarația lui Viktor Vodolatski este un semnal de alarmă pentru Republica Moldova.

„În Transnistria locuiesc cetățenii noștri. Ei, ca și cei din Lugansk și Donețk, doresc un viitor sigur, alături de Rusia”, a declarat Viktor Vodolatski, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții, scrie presa rusă, citată de Antena 3.

„Locuitorii din regiunea transnistreană sunt cetățenii noștri. Ei vor același lucru pe care îl doresc atât RPD, cât și LPR și Osetia de Sud. Ei înțeleg că numai împreună cu Rusia ei înșiși, copiii și nepoții lor pot continua să trăiască în siguranță și pace. Având în vedere că președintele RM, Maia Sandu a interzis Panglica Sf. Gheorghe pe teritoriul Moldovei, aceasta va fi o repetare a scenariului ucrainean.

Nu trebuie să-i permitem lui Sandu și curatorilor săi români să declanșeze astăzi un alt război pe teritoriul Transnistriei.

Tot acest nazism, care a prins rădăcini lângă noi, trebuie doar să fie distrus, dezrădăcinat și uitat de mulți ani”, a declarat Vodolatski.

Se agită apele și în Kosovo

Premierul autorităților provizorii de la Priștina-Kosovo este poreclit „Micul Hitler” de câtre sârbi. La rândul său, Albin Kurti, l-a numit pe președintele Serbiei „Micul Putin” și a precizat că din cauza lui pacea și stabilitatea din Balcanii Occidentali sunt grav amenințate.

Un oficial sârb a atras atenția că „Micul Hitler” din Kosovo dorește să realizeze Albania Mare, în timp ce Belgradul pledează pentru Balcanii deschiși. Totodată, Albin Kurti respinge să formeze comunitatea comunelor sârbe drept un garant de pace și stabilitate, și trimite Rusia în localitățile sârbești, a spus Petar Petkovici, directorul Cancelariei Serbiei pentru Kosovo și Metohija. El a mai susținut că liderul de la Priștina vrea să curețe Kosovo de ultimul sârb rămas acolo.

Pe de altă parte, președintele Kosovo a făcut altfel de declarații, într-un interviu on-line din 18 aprilie.

Vjosa Osmani, președintele Kosovo, a comentat că Vladimir Putin intenționează să folosească Serbia pentru a destabiliza Balcanii și, odată cu ei, toată Europa de Vest.

„Fără îndoială, Putin va încerca să folosească Serbia pentru a ne destabiliza regiunea, deoarece prin regiunea noastră vrea să ajungă (mai departe) în Europa”, a spus Osmani. Serbia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt singurele țări din regiune care nu fac parte din NATO. În Bosnia și Kosovo există contingente din Uniunea Europeană și Alianță pentru a asigura stabilitatea”.