International

Temeri legate de o epidemie la summitul G20, după ce un prim ministru a fost testat pozitiv la Covid

Temeri legate de o epidemie la summitul G20, după ce un prim ministru a fost testat pozitiv la Covid

Prim-ministrul cambodgian Hun Sen a fost testat pozitiv pentru COVID-19 la summitul G20, la doar câteva zile după ce țara a găzduit lideri mondiali în capitala Cambodgiei, Phnom Penh. Premierul a anunțat rezultatul pozitiv al testului pe pagina sa de Facebook, luni seara.

În postare, Hun Sen a declarat că testul său a fost confirmat de un medic indonezian, adăugând că se întoarce în Cambodgia și își anulează întâlnirile de la G20, precum și următorul forum economic APEC din Bangkok.

Deși cea mai mare parte a reuniunilor G20 vor avea loc în capitala indoneziană Bali, Cambodgia a găzduit summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, care s-a încheiat duminică.

Aceasta vine după ce s-a aflat că G20 va emite o declarație la finalul summitului în care va condamna războiul din Ucraina, a declarat un oficial american de rang înalt.

Potrivit AFP, un oficial a explicat că majoritatea liderilor mondiali consideră că acest război este rădăcina problemelor economice și umanitare actuale ale lumii.

Ieri dimineață, președintele indonezian Joko Widodo a declarat că lumea trebuie să fie atentă să nu ajungă într-un alt Război Rece și că va fi „dificil pentru lume să avanseze” dacă războiul nu se termină.

În plus, în timpul discursului său virtual adresat celorlalți lideri mondiali, prezenți la summitul G20 din Indonezia, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat în fața G-20: „Acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie și poate fi oprit.”

El a continuat: „Nu vom permite Rusiei să aștepte și să își consolideze forțele”.

Relațiile Statelor Unite cu China

Grupul celor 20 este un forum interguvernamental format din 19 mari națiuni, precum și din Uniunea Europeană, care colaborează pentru a aborda probleme legate de economia globală.

Alături de războiul din Ucraina, un punct de tensiune major la summitul din acest an îl reprezintă relațiile dintre SUA și China.

Președintele american Joe Biden le-a spus jurnaliștilor cambodgieni că „nu trebuie să existe un nou război rece” între SUA și China și că Xi Jinping este „dispus să facă anumite compromisuri” pe diverse teme. Cei doi lideri s-au întâlnit duminică la Bali în cadrul unui summit de trei ore.

„Am avut o conversație deschisă și sinceră despre intențiile și prioritățile noastre”, a declarat Biden.

„Totul a fost clar; el a fost clar, eu am fost clar – vom apăra interesele și valorile americane, vom promova drepturile universale ale omului, vom ține piept ordinii internaționale și vom lucra laolaltă cu aliații și partenerii noștri”, a spus el într-o conferință de presă după întâlnire.

Biden a spus că nu crede că va exista un nou Război Rece cu China sau vreo „încercare iminentă” din partea Chinei de a invada Taiwanul.

Când a fost întrebat despre Coreea de Nord, el a spus că Republica Populară China are „obligația de a încerca” să împiedice această țară din efectuarea unui nou test cu arme nucleare, dar a precizat că nu este pe deplin sigur că Beijingul poate controla Coreea de Nord.