Astăzi se împlinește un an de la debutul campaniei de vaccinare în România, așteptată, atunci, cu nerăbdare. Însă, până în prezent, doar aproximativ 7,7 milioane de persoane s-au vaccinat anti-Covid cu schemă completă. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, medicul Cristian Oancea, într-o intervenție la Digi 24, a spus că la actualul procent din populație care este vaccinată, de aproape 40%, valul 5 de Covid-19 în România se anunță la fel de extrem precum valul 4, care a întins la maximum sistemul sanitar.
„Din nefericire, la un an de la zile de la începutul campaniei suntem undeva la 40% din persoanele considerate eligibile vaccinate. Mai avem foarte mult până atingem acea imunizare de grup de 70 sau 80%, cum au atins anumite țări din UE.
În noiembrie am făcut o statistică printre persoanele decedate la noi în spital, pacienții decedați cu Covid și din 73 de pacienți doar 4 erau vaccinați, și acei pacienți erau vârstnici, cu comorbidități și aflați în zonă oncologică. Vaccinarea înseamnă salvarea unei vieți.
Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm”, a spus Cristian Oancea.
Valul 4 aproape ne-a pus la pământ sistemul sanitar
„Valul 4 aproape ne-a pus la pământ sistemul sanitar și cred că a fost pentru prima oară când am avut pacienți care au fost tratați de colegii noștri din străinătate.
Pe de altă parte, uitați-vă ce se întâmplă în alte țări cu rată de vaccinare mai bună decât a noastră, Anglia, Franța, Germania. Chiar dacă indicele de contagiozitate este foarte ridicat, zeci de mii de persoane infectate pe zi, totuși rata de încărcătură pe terapie intensivă și pe decese este foarte scăzută.
Ne așteptăm ca în 2-3 săptămâni să pornească și acest val 5. Din nefericire, rata de vaccinare la noi este foarte redusă. Sperăm într-o responsabilitate a oamenilor, să nu uităm ce s-a întâmplat în valul 4 și așteptăm după Sărbători, cel puțin, din ce în ce mai multă lume să se vaccineze. Cred că comunicarea ar trebui îmbunătățită și să renunțăm să ascultăm aceste știri false de la unele persoane care n-au niciun fundament de pregătire medicală”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.
Medicul Cristian Oancea a arătat că la indicele de infectare al valulului 5 „este posibil să arate ca și valul 4, adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”.