Cu câțiva ani în urmă, celebra Telemea de Ibănești a devenit primul produs lactat din România protejată de Uniunea Europeană. Gustoasa brânză ar putea să fie și primul produs românesc certificat la nivel mondial.
Este conservată cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu numit satul Orșova
În acest sens, susține Nicu Bumb, reprezentantul firmei producătoare, au fost depuse primele documente. În perioada ce va urma, la fabrică va sosi o echipă de experți ce urmează să verifice cum sunt produse brânzeturile.
“Oamenii din zonă făceau brânză iarna, când tăiau și porcul. Carnea de porc și brânza respectivă o puneau în recipiente care o țineau până vara, când plecau la muncile de câmp. Era conservată cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, numit satul Orșova, unde noi am concesionat această fântână.
“Are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare care lasă o amprentă importantă în produsul finit”
Am îngrădit această fântână, de acolo am tras o conductă de vreo 400 de metri într-un bazin de 12.000 de litri. De unde fiecare consumator, fiecare producător din zonă, care vrea să-și facă o brânză sărată, o telemea, carne să și-o conserve în condiții optime și de igienă, pot să meargă şi să-și deschidă bazinul şi să ia saramură respectivă.
Şi, prin diferite analize de laborator cu Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu știam noi, că are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare care lasă o amprentă importantă în produsul finit”, a declarat Nicu Bumb.
Ce produse urmează a primi protecție din partea UE
Produse românești protejate IGP de către Comisia Europeană sunt și salamul de Sibiu, dar și magiunul de prune Topoloveni. Potrivit specialiștilor, următoarele produse urmează procedura de ”protecție” din partea UE. E vorba de Telemea de Marginimea Sibiului, Brânză de Covurlui, Salam de Nădlac, Pita de Pecica, Brânză de Bran, Gem de rubarbă, Cârnaţi Vîrşli, Brânză de Gulianca, Scrumbie de Dunăre eviscerată, afumată și Cârnaţi de Pleşcoi.