Lifestyle

Te temi că partenerul ar putea deveni violent? Semne de care să ții cont

Te temi că partenerul ar putea deveni violent? Semne de care să ții cont

Violența în cuplu este o realitate tristă pentru multe persoane, mai ales în România, care este printre fruntașele Uniunii Europene la astfel de practici. Există mai multe semnale de alarmă care îți pot arăta tendințele violente ale partenerului. Unul dintre ele, care este adesea neglijat, este gelozia față de ceea ce postezi pe rețelele de socializare.

Un studiu realizat pe cupluri de tineri adulți din Quebec, Canada, a constatat că participanții care au manifestat mai multă gelozie față de activitatea partenerului lor romantic în social media au fost, de asemenea, mai predispuși la violență față de acesta. Invers, violența într-o relație este asociată cu o gelozie mai mare pe social media. Studiul a fost publicat în Telematics and Informatics.

Rețelele de socializare, săbii cu două tăișuri

Utilizarea social media a crescut exponențial în ultimele decenii. Platforme precum Facebook, Instagram, Snapchat și altele au permis oamenilor să se conecteze și să rămână conectați la nivel mondial într-un mod care era de neimaginat în vremurile de dinaintea apariției acestor mijloace de comunicare.

Atunci când este vorba despre relații romantice, utilizarea social media a fost asociată cu mai multe rezultate pozitive, cum ar fi o satisfacție mai mare a relației, o mai mare exprimare a afecțiunii și o menținere mai ușoară a relațiilor la distanță.

Cu toate acestea, studiile au recunoscut, de asemenea, partea întunecată a social media. S-a constatat că activitățile din social media sunt capabile să exacerbeze conflictele online și au creat noi surse de discordie în relațiile romantice. De asemenea, acestea s-au dovedit a fi un teren propice pentru supravegherea electronică a partenerilor, gelozie și infidelitate cibernetică.

Dintre aceste efecte negative ale rețelelor sociale, autoarea studiului, Marianne Emond și colegii săi au fost interesați în special de legăturile longitudinale dintre gelozia din rețelele sociale și comiterea offline a violenței partenerului intim. Au fost selectați adulții tineri, deoarece s-a constatat că acest grup de vârstă este cel mai probabil să experimenteze ambele situații.

„Având în vedere că social media ocupă un loc din ce în ce mai important în viețile noastre sociale, mi se pare important să examinez modul în care fenomenele relaționale pot fi transpuse online și impactul pe care acest lucru îl poate avea, atât online, cât și offline, în cadrul relațiilor romantice”, a explicat Emond, absolventă a Universității din Montreal și membră a LIVE Lab.

„Mă interesează mai ales partea întunecată a social media, modul în care social media poate fi asociată cu consecințe relaționale negative. Cred că o mai mare conștientizare a numeroaselor moduri în care social media poate influența relațiile romantice poate ajuta la evitarea unor consecințe relaționale nedorite și la promovarea unei utilizări mai sănătoase a social media”, a mai declarat specialista, citată de Psypost.

Cum se manifestă gelozia?

Gelozia este „un complex de gânduri, sentimente și acțiuni care urmează amenințărilor la adresa existenței sau a calității relației”. Social media poate declanșa sau exacerba sentimentele de gelozie, deoarece oferă un loc centralizat pentru a accesa informații despre comportamentele și conexiunile sociale ale partenerului, facilitând totodată contactele cu foști parteneri romantici și potențiali rivali romantici.

Natura conținutului și a comunicării prin social media, în special lipsa contextului (de exemplu, fotografiile cu persoane sunt adesea postate fără a fi disponibile informații despre detaliile relației dintre aceste persoane sau despre modul în care s-a ajuns la realizarea fotografiei) facilitează interpretarea eronată a informațiilor. Un studiu anterior arată că 34% dintre tinerii adulți au declarat că se simt geloși sau nesiguri de relația lor actuală din cauza modului în care partenerul lor interacționează cu alte persoane pe rețelele de socializare.

Studiul actual a făcut parte dintr-un proiect longitudinal mai amplu care examinează impactul tehnologiilor digitale asupra relațiilor romantice ale tinerilor. Participanții la acest studiu au fost tineri adulți care, la momentul primului sondaj, au raportat că se aflau într-o relație. Un an mai târziu, participanții au fost invitați prin e-mail să completeze din nou același set de evaluări. Unii dintre participanți au participat împreună cu partenerul lor, iar alții au participat singuri.

Participanții au completat evaluările privind gelozia în social media, adică gelozia asociată cu activitatea partenerului în social media (Scala de gelozie Facebook) și săvârșirea violenței partenerului intim. Evaluarea violenței a întrebat despre frecvența cu care participantul a comis violență psihologică, fizică și sexuală față de partenerul lor romantic în ultimul an.

Participanții au declarat că petrec puțin peste două ore și jumătate pe zi pe rețelele de socializare. Puțin mai mult de jumătate dintre participanți au declarat că au comis cel puțin un caz de comportament violent în ultimul an. Puțin mai puțin de 50% au raportat că au comis violență psihologică, 11% au raportat că au comis violență fizică și 13% au comis violență sexuală. În medie, participanții au raportat niveluri mai scăzute de gelozie pe rețelele de socializare în cel de-al doilea sondaj, dar nivelurile medii de violență între parteneri intimi au rămas aceleași.

La nivel individual, gelozia din social media și violența partenerului intim au fost foarte stabile între cele două puncte de timp. Nivelurile individuale de gelozie pe social media la primul sondaj au prezis nivelurile de violență a partenerului intim la al doilea sondaj. Cu toate acestea, nivelurile indivizilor de comitere a violenței partenerului intim au prezis, de asemenea, gelozia din social media la cel de-al doilea sondaj.

„Studiul nostru a demonstrat că există o influență reciprocă între gelozia stârnită de activitatea partenerului pe social media și săvârșirea violenței în relațiile romantice. Mai exact, cu cât un individ tinde să se simtă mai mult gelos pe activitatea partenerului său pe rețelele de socializare, cu atât mai probabil va fi mai probabil să comită acte de violență în relația lor. Invers, cu cât un individ comite mai multe acte de violență în relația lor, cu atât mai mult va tinde să se simtă gelos pe activitatea partenerului său pe rețelele de socializare”, a mai declarat specialista în științe cognitive.