Te simți stresat și nefericit? Încercați aceste strategii susținute de știință pentru o viață mai fericită.
Căutarea fericirii este probabil la fel de veche ca și rasa umană. Citim acele articole despre cele mai fericite locuri de pe Pământ și ne întrebăm: „Care este secretul?”
Oamenii de știință lucrează de ani de zile la definirea și măsurarea fericirii. Au învățat multe despre ceea ce influențează fericirea individuală și, ce surpriză, nu este neapărat bogăția financiară.
Un studiu major care a evaluat bunăstarea emoțională a peste 450.000 de persoane a constatat că fericirea lor a crescut odată cu venitul lor anual, dar numai până la atingerea a 75.000 de dolari. Odată ce nevoile lor de bază au fost satisfăcute, un venit mai mare nu a însemnat o fericire mai mare .
Vrei să-ți crești fericirea? Cercetările au arătat că aceste patru practici vă pot ajuta să simțiți mai multă bucurie și fericire în viața de zi cu zi.
1. Fii mai bun cu ceilalți
Cercetătorii numesc acest lucru „practicarea bunătății iubitoare”. Ceea ce se reduce este să fii drăguț cu oamenii cu care interacționezi pe tot parcursul zilei. Ajutați pe cineva cu o încărcătură grea. Ai grijă de o misiune pentru vecinul tău bolnav. Înveseliți un coleg cu un compliment considerabil.
Când dai dovadă de bunătate sinceră față de ceilalți, îți activezi o parte din creier care te ajută să simți plăcere. Cercetările au arătat, de asemenea, că generozitatea spiritului poate fi contagioasă, astfel încât să puteți răspândi fericirea altora când sunteți generos.
2. Începeți să meditați
Meditația te încurajează să stai calm, evocând gânduri calde și iubitoare. Oamenii care practică LKM timp de o oră pe săptămână declară că simt mai multă satisfacție și bucurie.
De asemenea, s-a demonstrat că meditația mindfulness, care vă ajută să vă creșteți gradul de conștientizare a momentului prezent și să vă acceptați mai mult, extinde partea creierului care reglează emoțiile. Acest lucru vă poate ajuta să vă mențineți sentimentele de fericire chiar și atunci când vă confruntați cu obstacolele inevitabile din viață.
3. Exercițiu
Știm cu toții că exercițiile fizice contribuie la sănătatea generală, dar cercetătorii au descoperit că, de asemenea, te poate face mai fericit. Într-un studiu, adulții în vârstă care au început să facă mișcare în mod regulat au indicat că, după opt săptămâni, s-au simțit mult mai fericiți.
Un alt studiu a constatat că atunci când persoanele inactive își sporeau activitatea fizică, fericirea lor se îmbunătățea și ele. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a identifica ce tip de exercițiu funcționează cel mai bine, puteți începe prin mers pe jos, alergare, înot sau orice altceva care vă ajută să vă îmbunătățiți starea de spirit.
4. Dezvoltă o mentalitate mai pozitivă
Când cercetătorii au lucrat cu lucrători din domeniul sănătății foarte stresați pentru a-și îmbunătăți perspectivele, au descoperit că, după 12 săptămâni, lucrătorii au raportat că sunt mai fericiți și mai mulțumiți de viața lor.
O parte a intervenției a inclus lucrări privind recunoștința și iertarea. De exemplu, puteți ține un jurnal de recunoștință, notând lucruri specifice pentru care sunteți recunoscători. În loc să vă grăbiți să vă răniți sau să vă enervați când cineva este lipsit de gânduri cu dvs., alegeți iertarea. Pe măsură ce practicați aceste trăsături, nivelul fericirii dvs. poate crește, de asemenea.
Ești gata să te concentrezi pe îmbunătățirea fericirii tale? S-ar putea să existe o recompensă și mai mare pentru tine.
Cercetările au arătat că, atunci când oamenii se concentrează mai mult pe bunătate și alte lucrări bune, nu numai că se simt mai fericiți, dar dezvoltă și o capacitate mai mare de a lupta împotriva bolilor. Acest lucru este dublu pozitiv, informează Mayo Clinic.