Lifestyle

Te doare cârca? E de la job! Atenție la hernia de disc

dureri de spate
Foto: www.gds.ro

Te doare spatele? Mai jos, mai sus, la cervicale sau la lombare? Nu te îngrijora, e doar de la muncă. Aia care te înnobilează, dar te și îmbolnăvește. În caz că n-ai cum să te lași, caută informații despre ce să faci ca s-o duci mai bine cu oasele.

Pe scurt, aproximativ 40% dintre angajații din România acuză dureri de spate cauzate de poziția de lucru la locul de muncă.

Concediul nu te însănătoșește

Specialiști în medicina muncii au constatat că bolile profesionale legate de zona mușchilor și scheletului sunt foarte frecvente și spun că acest lucru se reflectă și în numărul mare de concedii medicale.

Ei atrag atenția că fiecare instituție ar trebui să ia măsuri pentru a limita această problemă. În județul Timiș, la Spitalul CFR din Timișoara a fost realizat în premieră un curs de instruire pentru angajați și se va demara o campanie de îmbunătățire a spațiului de lucru și de evaluare a stării de sănătate a angajaților.

Specialiștii în medicina muncii declară că patologia coloanei vertebrale este frecventă mai ales la persoanele care desfășoară o activitate îndelungată la birou.

De la banala durere de spate la herniile de disc, cifoză și lordoză, ducând până la sedentarism și boli cardiovasculare, toate acestea pot fi efecte ale pozițiilor vicioase la locul de muncă.

Exemplul Timișoara

Acest lucru li s-a pus în vedere și celor aproximativ 100 de medici și membri ai personalului administrativ al Spitalului CFR din Timișoara, care au participat la primul curs pe tema posturii corecte în fața calculatorului și a poziționării elementelor de mobilier în funcție de lumină.

Specialistul în medicina muncii, Flavius Cioca, inițiatorul proiectului, declară că și personalul din unitățile sanitare este expus riscului de a dezvolta boli profesionale și tocmai aceea se va demara o campanie de îmbunătățire a spațiului de lucru și de evaluare a stării de sănătate a angajaților Spitalului CFR Timișoara.

De asemenea, va fi organizat un al doilea curs care va avea ca temă poziționarea cadrelor medicale în timpul acordării serviciilor de îngrijire și transport al pacienților aflați în dificultate.

Atenițe la hernia de disc

Deşi poate apărea la orice nivel al coloanei, cele mai des întâlnite forme de hernie sunt cele în partea lombară (zona de jos a spatelui) şi cervicală (zona gâtului) și zonele corpului pe care le folosim cu precădere în viaţa de zi cu zi, când ne aplecam să ne legăm şireturi sau când dormim pe-o parte. În funcţie de zona afectată, durerea se manifestă diferit.

Hernie de disc lombară

Dacă deplasarea discului intervertebral s-a efectuat la nivel lombar, afecţiunea se numeşte hernie de disc lombară. Simptomele herniei de disc lombare se manifestă ca durere în zona feselor, a coapselor şi sub genunchi. Cei mai afectaţi nervi sunt cel sciatic (cel mai lung nerv din organism) şi cel femural. Durerile pot fi însoţite de furnicături, amorţeli şi tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor şi al zonelor afectate.

Hernie de disc cervicală

Dacă discul herniat se regăseşte în partea superioară a coloanei vertebrale, afecţiunea se numeşte hernie de disc cervicală, iar senzaţia de durere se va manifesta la nivelul umerilor şi al braţelor. Astfel de dureri cresc progresiv în intensitate şi pot fi acompaniate de senzaţii de furnicături sau amorţeală.

Cauzele herniei de disc

Specialiştii considera că hernia de disc are o importanţă componenta genetică, în special în cazul pacienţilor cu hernie lombară, însă cei mai mulţi factori de risc care favorizează apariţia herniei de disc sunt strâns legaţi de modul de viaţă pe repede-inainte pe care îl cunoaştem cu toţii foarte bine:

  • Fumatul
  • predispoziţia către sedentarism, statul prelungit pe scaun
  • efort fizic exagerat după repaos îndelungat
  • ridicarea greutăţilor în mod greşit
  • înaintarea în vârstă
  • traumatismele coloanei vertebrale

Aceste cauze sunt amplificate de: obezitate, sedentarism, expunerea coloanei vertebrale la vibraţii, malformaţii congenitale. Persoanele cele mai predispuse la hernie de disc sunt persoanele în vârstă, dar şi cele care trăiesc în extreme, adică fac mult sport, dar neglijează postura corectă în timpul exerciţiilor sau nu fac deloc mişcare.