Guvernul a purtat mai multe negocieri cu reprezentanții Băncii Mondiale dar și cu Executivul de la Bruxelles, privind măsurile și obiectivele pe politică fiscală pe care aleșii de la București sunt nevoiți să le adopte, în contextul în care deficitul bugetar va depăși pragul de 4,4% din PIB.
Inițial, Comisia Europeană ne-a amenințat cu suspendarea fondurilor structurale și a finanțărilor prevăzute în PNRR.
Taxele incluse în programul de lucru al Guvernului
Prin urmare, echipa ministerială condusă de Marcel Ciolacu ia în considerare creșterea taxelor și a impozitelor, iar TVA-ul nu va face excepție. În acest sens este foarte probabil ca de la 1 septembrie taxa pe valoarea adăugată să crească de la 5 la 9% și, de la 1 ianuarie cota să ajungă la 19% pentru anumite categorii de servicii și produse.
În scenariul de lucru propus de Guvern Comisiei Europene și Băncii Mondiale se află măsuri precum aplicarea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care depășesc plafonul de 500.000 de euro. Creșterea impozitului de dividende de la 8 la 10%, impozitarea cu 1% a profitului companiilor care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.
Totodată, Guvernul are în vedere eliminarea a 200.000 de posturi vacante din administrație la care se adaugă supraimpozitarea veniturilor care sunt mai mari decât salariul președintelui Klaus Iohannis, dar și eliminarea facilităților fiscale acordate până acum angajaților din agricultură sau construcții.
Lista produselor care se vor scumpi în perioada următoare
Dacă în privința măsurilor de mai sus Executivul nu a ajuns încă la un acord, rezidenții din Palatul Victoria au stabilit ce se va întâmpla cu valoarea taxei pe valoare adăugată. Partidele din Coaliția de guvernare au ajuns la un acord în ceea ce privește valoarea TVA-ului.
Deși, măsura încă nu a fost anunțată oficial, viața românilor se va scumpi în urma înțelegerii dintre Partidul Social Democrat și liberalii fostului premier Nicolae Ciucă.
Concret taxa pe valoare adăugată TVA va crește pentru o serie de produse, dar, se pare că reforma bugetară mai poate aștepta. Așadar, această măsură a Guvernului o vom simți din plin cu toții atunci când vom merge la cumpăraturi. Executivul va adopta două ordonanțe de urgență, una va reglementa structura aparatului bugetar, în timp ce a doua va opera majorări fiscale.
Cum va crește taxa pe valoare adăugată
Prima majorare a TVA-ului, de la 5 la 9% ar urma să intre în vigoare chiar în toamna acestui an, mai precis în 2023, după care taxa pe valoare adăugată ar urma să crească de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2024.
Astfel, majorarea de 4% a TVA-ului se va aplica pentru următoarele categorii de servicii și produse:
locuințe cu valoare până la 120.000 euro; alimente bio tradiționale; panouri fotovoltaice; panouri solare termice
pompe de căldură; lemn de foc, rumeguș, vreascuri; energia termică în sezonul rece; manuale școlare, cărți, ziare și reviste; bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema; activități sportive
transport în scop turistic și de agrement.
TVA-ul de 19% se va aplica din 2024 pentru următoarele produse: biletele la concert; mâncare pentru animale; pentru produse de lux;restaurant, potrivit Antena 3.