Mai multe taxe și impozite cresc de luna viitoare chiar, dacă legislativul votează actuala versiune a legii asumate de Guvernul Ciolacu.
Ministerul Finanţelor a publicat astăzi forma finală a Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung. În forma actuală, dacă este aprobată de Parlament și Camera Deputaților, mai multe taxe și impozite cresc de luna viitoare.
Potrivit documentului, există însă și vești bune. De exemplu, salariul minim brut urmează să crească de la 3.000 la 3.300 de lei. Totodată, salariu minim brut în construcții va crește de la 4.000 la 4.450 de lei. Însă se vor retrage facilitățile fiscale acordate acestui sector. Nu scapă nici angajații din IT. Și asta deoarece, potrivit documentului, toți angajații vor trebuie să plătească contribuțiile la sănătate.
O altă veste bună ar fi că valoarea voucherelor de vacanță a fost majorată. Dar va fi inclusă la plata Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). De vouchere nu vor mai putea beneficia bugetarii care câștigă mai mult de 8.000 de lei, care nu vor mai primi nici indemnizația de hrană. Tichetele de masă nu dispar, dar încă există discuții dacă acestea vor putea fi acordate în bani. Dacă o astfel de măsură va fi adoptată pe scară largă, industria HoReCa va fi puternic afectată.
Ce taxe și impozite cresc de luna viitoare
Proiectul de act normativ prevede mai multe măsuri care afectează în mod direct populația. Astfel, potrivit Antena3 CNN:
– Toți angajații vor plăti CASS de 10%.
– Angajați din IT vor plăti impozit pe venit de 10% pentru ce depășește 10.000 de lei.
– Bugetarii cu salariu net mai mare de 8.000 de lei net rămân fără voucherele de vacanță.
– Sporul pentru condiții vătămătoare se acorda în valoare de maximum 1.500 de lei.
– Proprietarii de automobile mai scumpe de 75.000 de euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3%.
– Proprietarii de mai scumpe de 500.000 de euro vor plăti tot un impozit suplimentar de 0,3%.
– Taxa pe veniturile nedeclarate va fi de 70%.
Vești importante și pentru companii
Legea introduce, începând de anul viitor, un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Conform actului normativ, acesta determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
Totodată, se va introduce un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
Proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare scade și pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la 60.000 de euro. Astfel, microîntreprinderile beneficiază de două cote de impozitare, de 1% şi 3%, care se vor aplica în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate. Cota de 3% se va aplica automat la depășirea pragului de 60.000 de euro. Dar și în cazul companiilor care activează în domeniul tehnologiei informații (editare produse software și servicii). Dar și al celor din domeniul HoReCa, care oferă facilități de cazare,catering, servicii de alimentație etc. Pe listă mai fiugrează totodată activitățile juridice, precum și activitățile de asistență medicală, stomatologică etc.