Social

Taxe de lux pentru bogații României! Ce propietăți și bunuri vor fi impozitate?

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Bugetul de stat necesită cu urgență resurse financiare suplimentare. Deficitul înregistrat este semnificativ și impune o abordare concertată a autorităților în vederea soluționării acestei situații critice. În această optică, Guvernul se vede nevoit să inițieze anumite măsuri menite să reducă cheltuielile publice, dar și să sporească fluxul de venituri către buget. În consecință, instituția guvernamentală intenționează să adopte o serie de politici fiscale menite să sporească încasările fiscale.

Printre inițiativele propuse în acest context se află majorarea impozitelor, prin creșterea cotei aferente așa-numitei taxe pe lux. Diverși contribuabili, fie persoane fizice, fie entități comerciale, ar putea resimți impactul obligației de a plăti impozite suplimentare.

Ce proprietăți pot fi supuse taxei de lux

Guvernul are în plan să adopte măsuri fiscale ce urmăresc să intensifice veniturile statului. În acest context, autoritățile doresc să opereze modificări în ceea ce privește taxa pe lux. Hotelurile, spațiile de birouri și magazinele ar putea fi supuse unei impozitări sporite.

Această inițiativă vizează acum o plajă mai largă de contribuabili, având în vedere persoanele cu avere substanțială sau proprietăți de valoare ridicată. Prin urmare, asistăm la o ajustare suplimentară a politicii fiscale destinate celor cu avere considerabilă. Cei care dețin o singură locuință evaluată la peste 500.000 de euro vor fi obligați să contribuie suplimentar la buget, prin plata unui impozit majorat.

Pe lângă această inițiativă, Guvernul a decis să impună o taxă suplimentară și în cazul automobilelor de lux. Motivația stă în necesitatea de a atrage fonduri semnificative în bugetul de stat. I

„Orice proprietate evaluată la peste 500.000 de euro va fi impozitată cu 0,3% din valoare. De exemplu, pentru o locuință evaluată la două milioane de euro, impozitul anual va totaliza aproximativ 4.500 de euro”, a explicat Claudiu Crăciunică, jurnalist.

Majorarea impozitului pentru automobilele de lux

Valoarea totală a proprietăților imobiliare este înregistrată în evidențele primăriilor. Totuși, se pare că această taxă suplimentară, aplicată proprietăților de peste 500.000 de euro, va fi colectată de ANAF, direcția fiscală națională, și nu de administrațiile locale.

Experții financiari au subliniat că această nouă măsură vizează impunerea unui impozit majorat asupra proprietăților imobiliare, incluzând nu doar locuințele, ci și proprietățile comerciale. „Măsura nu se restrânge doar la locuințe, ci se referă la proprietăți imobiliare în general, ceea ce înseamnă că proprietarii de hoteluri, magazine sau spații de birouri ar putea fi afectați”, a explicat Adrian Vascu, consultant financiar.

Automobilele cu valoare de peste 75.000 de euro vor fi impozitate la aceeași rată de 0,3%, similar proprietăților, însă această măsură va fi aplicată doar mașinilor cu vârstă mai mică de 3 ani. „Acest aspect se referă la mașinile second-hand cu 20.000 de kilometri la bord, evaluată la 450.000 de euro. Astfel, conform noului proiect de lege, aceasta ar fi supusă unui impozit de 375.000 de euro, iar rata de 0,3% ar reprezenta aproximativ 1.100 de euro pe an”, a subliniat Claudiu Crăciunică, jurnalist, conform informațiilor furnizate de Observator.