Firmele din România ar putea fi obligate să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro către Camera de Comerţ şi Industrie a României, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat.
Taxă nouă pentru firmele din România. Sume cuprinse între 10 şi 100 de euro
Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat, luni, într-o emisiune TV, că trebuie să analizeze foarte clar care sunt serviciile pe care Camera de Comerţ le oferă firmelor.
Un proiect de lege depus recent la Senat de mai mulţi parlamentari din coliaţia guvernamentală obligă toate firmele din România să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat despre taxa pe care companiile ar trebui să o plătească camerelor de comerţ judeţene, că trebuie să analizăm foarte clar care sunt serviciile pe care Camera de comerţ le oferă, pentru că în acest moment companiile au destule probleme. În plus, spune ministrul, un astfel de demers trebuie făcut cu acordul acelor companii, nu are cum să fie obligatoriu.
„Eu consider că fiecare cetăţean şi fiecare companie, prin asocierea în diverse grupuri de lucru sau organizaţii, plăteşte o anumită taxă sau contribuţie, în baza unui serviciu pe care îl primeşte. Cred că trebuie să analizăm foarte clar care sunt serviciile pe care Camera de Comerţ, camerele de comerţ le oferă acestor companii”, a spus ministrul.
Florin Spătaru a precizat că un astfel de demers trebuie făcut cu acordul acelor companii, nu are cum să fie obligatoriu.
„Trebuie discutat cu membrii camerelor de Comerţ şi luată o decizie. (..) Din câte ştiu, participarea în camerele de comerţ este voluntară. Asta nu se poate face decât printr-un proces legislativ, eu consider că în acest moment companiile au destule probleme”, a mai spus Florin Spătaru.
Mihai Daraban, președintele CCIR, dă explicații
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban spune că nu este vorba despre o taxă, ci „o contribuţie solidară a tot mediului de afaceri, în contextul nevoii promovării mediului de afaceri, a potenţialului României şi încurajarea exportului românesc”, precizând că atunci când vorbim de 100 de euro s-ar putea să se sperie multe firme.
Doar 1.761 de firme la nivel naţional vor plăti 100 de euro, şi este vorba despre o contribuţie anuală, care merge de la 10 la 20 de euro.
„Avem nevoie mare de promovare, pentru a aduce capacităţi de producţie în România. Noi am estimat că pe o împărţeală echitabilă am ieşi la 420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerţ judeţeană, împărţirea făcându-se în mod egal. Considerăm o sumă suficientă pentru promovarea judeţului respectiv, fie că producem broşuri, materiale de presă, unelte pentru promovarea mediului de business din fiecare judeţ”, a spus Daraban.