Perioada concediului paternal s-a extins considerabil, generând un val de neliniște printre părinții aflați în plin concediu de creștere a copilului. Practic, în baza noilor reglementări, părintele care nu este în concediu parental este acum obligat să petreacă acasă două luni.
În cazul în care acesta refuză, părintele care se ocupă de îngrijirea copilului trebuie să se întoarcă la muncă atunci când micuțul are un an și zece luni.
Este important de menționat că părintele poate opta pentru întoarcerea la muncă și după doi ani, dar, în acest caz, nu va mai fi eligibil pentru stimulentul de inserție.
Tații beneficiază de două luni de concediu
Conform legii, părintele care nu este în concediu parental ar trebui să petreacă acasă două luni. În majoritatea cazurilor din România, mama se ocupă de îngrijirea copilului, în timp ce tatăl continuă să lucreze. Cu toate acestea, și tatăl beneficiază de zile libere. Recent, s-a anunțat că perioada în care bărbații pot lua concediu s-a dublat. Anterior, tații aveau dreptul la o lună de concediu, iar acum pot beneficia de până la două luni.
În cazul în care tatăl refuză concediul, mama, care rămâne acasă, trebuie să se întoarcă la muncă când copilul are un an și zece luni. În mod evident, părintele care se ocupă de copil se poate întoarce la muncă și după doi ani. Dar, în acest caz, părintele va pierde stimulentul de inserție. Astfel, noile reglementări au ridicat numeroase semne de întrebare, conform cetățenilor cu care reporterii Observator au discutat.
„Nu ştiu exact informaţia, din ce m-am mai interesat nu este clar de când se iau cele 2 luni, dacă se iau cele 2 luni beneficiază mama. Este foarte multă informaţie şi nu se cunoaşte exact care sunt datele în clar pentru a ne putea informa noi cei care am putea fi beneficiarii acestei schimbări”, este declarația unui tată.
Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, părintele trebuie să se întoarcă la muncă cu cel puțin două luni înainte de termenul maxim de doi ani.
Legea este neclară
„Această perioadă e de minimum două luni, trebuie să se reţină, pentru că celălalt părinte trebuie să-şi împartă în mod egal timpul cu soţul sau soţia, astfel încât să beneficieze şi din partea statului de 85% din veniturile pe care le avea când era în activitate”, a spus Raul Giuglea, reprezentant al Mininisterului Muncii.
„În vechea reglementare era notat în cazul în care celălalt părinte nu îşi revendică luna din concediu de creştere copil, indemnizaţia se reduce cu o lună. În situaţia în care tatăl nu îndeplineşte condiţiile pentru a intra în concediul de creştere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente şi primeşte indemnizaţia pentru luna tatălui, în acelaşi cuantum ca şi până acum”, a explicat Bogdan Georgescu, avocat.
În România, numărul bărbaților care solicită concediu pentru creșterea copilului a crescut semnificativ în ultimii trei ani. În 2020, puțin peste 30.000 de bărbați erau înscriși în acest program, iar în acest an, numărul ar putea depăși 40.000, conform observatornews.ro.