Tatar Așî, vremea răsfățului tătăresc. Călătorii din zona Dobrogei, cei cu puțin noroc, pot să se bucure de deliciosul preparat tradițional tătăreasc, Tatar Așî. Așa cum veți pute afla, dacă acceptați provocarea de a încerca să faceți și voi rețeta de Tatar Așî, aceasta este gustoasă, răcoroasă, hrănitoare și ușor de gătit.
Gospodinele din Dobrogea, din ce în ce mai inventive, pun ingrediente care îi dau o savoare anume, fără însă a le dezvălui. Secretul este bine păstrat din generație în generație însă rețeta de bază a fost dezvăluită.
Tatar Așî, sau ”Tabaq Borek”
Reteta pentru prepararea Tatar Așî, sau ”Tabaq Borek”, aparține doamnei Sevim Mustafa în cartea sa ”Obiceiurile și tradițiile turcilor și tătarilor dobrogeni”.
Ingrediente:
- Carne tocată de vită-300-400 grame
- Ouă-2 bucăți
- Apă-3 litri
- Făină-cât cuprinde
- Sare-după gust
- Piper negru-jumătatea de linguriță
- Ceapă-1-2 bucăți
- Iaurt-500-600 grame
- Unt-250 grame
- Usturoi-1-2 căpățâni
Secretul preparării Tartar Așî
Ouăle se bat bine, se pune sare după gust și se adaugă 2-3 căni de apă până se încorporează, câte puțin, făina. Se frământă o cocă tare și se lasă la odihnit.
Separat, se amestecă ceapa și carnea, tocate. Peste amestec se adaugă piper măcinat și sare, după gust.
Coca se taie în lung, ca la tăiței, în formă de panglici și se presează cu un făcăleț subțire. Se taie în bucăți mici, de mărimea unei cireșe. Fiecare bucățică se întinde, apoi, cu făcălețul.
În mjlocul formelor de cocă se pune câte puțin din carnea pregătită anterior. Se împăturește în două, se presează pe margini astfel încât să nu se deschidă în momentul fierberii.
Se pun apoi la fiert în apă cu sare. Când, în timpul fierberii, ies deasupra apei, se mai lasă încă 10 minute. Micile bucăți de Tatar Așî se strecoară și, după ce se scurg bine, se pun pe un platou, unde se amestecă cu unt.
Tatar Așî se servește cald, cu iaurt și usturoi pisat, gustul fiind extrem de delicios.