International

Țările Uniunii Europene nu au ajuns la un acord în privința Rusiei

Țările Uniunii Europene nu au ajuns la un acord în privința Rusiei
antena3.ro

Până când țările Uniunii Europene vor ajunge la un acord în privința unei interdicții a petrolului rusesc, Vladimir Putin câștigă teren

Luni, 23.05.2022, citând surse anonime, Bloomberg, a transmis că probabilitatea ca summitul UE de săptămâna viitoare să nu poată conveni asupra unui embargo asupra petrolului rusesc este în creștere, în condițiile în care Ungaria continuă să se opună acestui pas.

Astfel, agenția a transmis: „Premierul ungar  Viktor Orban a declarat în urmă cu câteva săptămâni că un acord privind embargoul asupra petrolului ar putea fi elaborat în cadrul unui summit al liderilor europeni. Dar acum guvernul său clarifică faptul că nu vor exista progrese (n. r.: în a conveni asupra embargoului) cel puțin până în iunie”.

Tot în decursul zilei de luni, 23 mai 2022, la Bruxelles, potrivit unor surse, Ungaria a prezentat din nou o listă a solicitărilor sale și a menționat că, înainte de a impune sancțiuni împotriva petrolului rusesc, este necesar să se găsească o soluție la problemele energetice ale părții ungare. În același timp, una dintre surse a menționat că poziția Ungariei pare să fie doar înăsprită, citează stiripesurse.ro.

În ceea ce privește petrolul rusesc, autoritățile UE au propus amânarea termenului limită astfel încât:

  • Ungaria și Slovacia să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului 2024,
  • Republica Cehă să elimine treptat petrolul rusesc până în iunie 2024.

În același context, Budapesta, a declarat că, pentru a-și reconstrui industria petrolieră, ar fi nevoie de cel puțin 770 de milioane de euro.

De asemenea, autoritățile ungare au insistat anterior ca Budapesta să sprijine sancțiunile împotriva petrolului rusesc în cazul în care livrările prin conducte sunt retrase din acțiunea lor.

Peter Szijjártó, ministrul ungar de externe, a declarat că despăgubirile de 15-18 miliarde de euro de la UE ar putea fi o decizie pentru Ungaria în legătură cu planurile de interzicere a importurilor de petrol din Rusia.

Unele state membre ale UE au propus eliminarea sancțiunilor împotriva petrolului rusesc din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, în timp ce alte țări au propus ca cele 26 de state UE să adopte un embargo la care Ungaria nu va participa.

Una  dintre sursele Bloomberg, însă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o astfel de evoluție a evenimentelor, temându-se de o nouă slăbire a potențialului celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și de perspectiva ca alte state UE să înceapă să caute o excepție pentru ele însele.

La  începutul lunii mai 2022, din cauza obiecțiilor Greciei, a fost eliminată de pe ordinea de zi o propunere de a interzice companiilor europene să furnizeze servicii Rusiei în transportul petrolului său.

Astfel, țările UE încă nu sunt în măsură să ajungă la un acord cu privire la un alt pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care să prevadă, în special, un embargo asupra petrolului rusesc.

Jurnaliștii de la Bloomberg subliniază faptul că principalul obstacol este poziția Ungariei, care refuză să sprijine propunerile de sancțiuni sub forma lor actuală.

Important este de precizat faptul că deciziile privind măsurile restrictive în Uniunea Europeană sunt luate în unanimitate, astfel că, în această privință, fiecare țară are drept de veto.