Un grup de 17 țări europene cere o schimbare majoră în politica de migrație. Scopul este ca solicitanții de azil, ale căror cereri sunt respinse, să fie trimiși rapid înapoi în țările lor de origine. Aceștia spun că trebuie impuse consecințe clare pentru cei care nu respectă ordinele de returnare și rămân în Europa.
„Persoanele fără drept de ședere trebuie să fie trase la răspundere. Un nou temei juridic trebuie să definească clar obligațiile și îndatoririle acestora. Ne-cooperarea trebuie să aibă consecințe și să fie sancționată”, scriu țările într-un document neoficial.
Se subliniază că deportările trebuie făcute cu respectarea drepturilor fundamentale. Dar, guvernele trebuie să aibă mai multă putere în acest sens.
Documentul este susținut de țări precum Austria, Olanda, Franța, Germania și Suedia, dar și de Norvegia și Elveția, care nu sunt membre UE. Grupul cere Comisiei Europene să abordeze urgent problema și să prezinte un cadru actualizat pentru a face față provocărilor reale ale migrației, potrivit euronews.