Economic

Tarifele la gazele naturale scad la jumătate! Cine sunt norocoșii

prețul gazului s-ar putea dubla gaze, Sursa foto: romania.tv gazele naturale
Sursa foto: romania.tv

Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova vor scădea aproape la jumătate faţă de nivelul actual.

Potrivit Radio Chişinău, principalii factori care au dus la decizia ieftinirii sunt reducerea preţului mediu anual de procurare a gazelor naturale şi evoluţia cursului mediu de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul american, prognozată până la sfârşitul anului.

Dependența de Moscova

Republica Moldova a fost dependentă în totalitate de livrările din Rusia, ceea ce a provocat o criză energetică majoră în ultimii doi ani.

Iarna trecută, Chişinăul a cumpărat gaze de pe piaţa internaţională, iar preţurile pentru consumatori au fost usturătoare, chiar dacă au fost compensate de stat. Experţii sunt de părere că ieftinirea a fost decisă şi sub presiunea opiniei publice, iar preţul ar putea creşte din nou la iarnă.

Cât scade costul

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis micșorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale de către Moldovagaz.

Astfel, consumatorii casnici vor achita 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaz consumat față de 29 de lei și 27 de bani cum era până acum.

Jurnalistul economic Ion Preașcă este de părere că tariful la gaz pentru consumatori a fost redus acum cât s-a putut de mult, decizia fiind luată și sub presiunea opiniei publice. Totuși, expertul în energetică nu exclude că la iarnă prețul ar putea fi, totuși, diferit.

Ion Preașcă: ”Mă tem că să nu apară ulterior alte probleme, la iarnă să plătim mai mult, fiindcă vara consumul este mic și costurile de plată a gazelor nu se resimt atât de puternic ca și iarna, când consumul este mare. Situația rămâne destul de dificilă pe piața gazelor. Nu sunt excluse și în acest an probleme”.

De când se schimbă costurile

Noile tarife au fost stabilite după Moldovagaz a solicitat ajustarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali, bazată pe estimările prețurilor prezentate de Energocom. Decizia va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Conform datelor noastre, 45,0% din gospodăriile moldovenești utilizează aragazul conectat la gazul natural (centralizat) și 43,8% – aragazul care consumă gaze (petroliere) lichefiate, adică buteliile de gaz. Totodată, 7,6% din gospodării pregătesc alimentele preponderant pe plite cu lemne sau deșeuri agricole.

În perioada 01.04.2015 – 01.04.2016 de către gospodăriile casnice pentru necesitățile casnice au fost consumate: gaze naturale – 279,2 mln m3; brichete și peleți – 19,0 mii tone; lemne de foc – 2405,7 mii m3; deșeuri lemnoase – 523,2 mii m3; energie electrică –1668,7 mln kWh.