Din ce în ce mai mulți seniori din Vest se reorientează către țările central și est-europene. Dintre acestea, favorita este cu siguranță Ungaria. Germanii care au ajuns la vârsta pensionării o preferă pentru costul redus al traiului.
Beneficiind de pensia germană, vârstnicii pot duce vieți îndestulate pe teritoriul Ungariei. Asta după ce taxele crescânde și prețurile într-un trend ascendent au făcut ca în Germania natală, chiar și pensionarii care primesc 1.400 de euro lunar să se afle în pragul sărăciei.
Care sunt preferințele seniorilor din Vest?
Până de curând, Ungaria nu era o alegere atât de populară pentru persoanele din Germania care ieșeau la pensie. Alegerea numărul unu era sudul Spaniei, însă Ungaria i-a cucerit în cele din urmă pe vârstnici. Datele arată că în 2021, 5.300 de pensionari germani se aflau pe teritoriu ungar. În 2022, numărul a urcat până la 14.000 și a coincis cu momentul în care prețurile au crescut galopant în întreaga Europă, făcând traiul dificil pentru autohtoni.
Promisiunea unei vieți fără griji în Ungaria i-a convins pe cei mai mulți să facă pasul.
„M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viaţa în Ungaria este mult mai ieftină şi mai confortabilă, aşa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton”, a declarat pentru presa spaniolă un cetățean german care s-a pensionat în mai 2022. Lacul Balaton este principala destinație aleasă de pensionarii germani – atât de mult, încât a ajuns să fie numită „noul paradis al pensionarilor germani”.
Asta în vreme ce în țara lor natală, abia își permit să trăiască din pensie.
„A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania – n.red.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, a spus Alina, jumătatea feminină a unui cuplu de pensionari, recent mutat în noua zonă paradiziacă a Ungariei.
Agenții imobiliari susțin că mutarea într-o altă țară, precum Ungaria, este singura speranță pentru bătrânii germani să aibă propria locuință. Asta deoarece prețurile la imobiliare sunt atât de mari în țara vest-europeană, încât nu ar putea să cumpere nici măcar un garaj cu 49.000 de euro:
„La Keszthely se poate cumpăra o proprietate complet renovată cu un teren de 5.000 de metri pătraţi pentru 49.000 de euro. În Germania, nici măcar un garaj nu se poate cumpăra cu aceşti bani”, a spus expertul, citat de Cancan.
Nici românii nu sunt complet străini de piața imobiliară ungară. Aceia care locuiesc în principal în regiunea Banatului tind să-și cumpere case în Ungaria rurală, la prețuri infime, preferând să facă naveta în România pentru a munci.