Guvernul Franței a lansat astăzi un adevărat „plan Marshall” de salvare a turismului, după ce ieri, Comisia Europeană a făcut un apel la țările membre să își redeschidă frontierele și să nu lase să se prăbușească acest sector, ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut european și 12% din locurile de muncă ale cetățenilor Uniunii.
Reporter RRA: Salvarea turismului devine prioritatea națională în Franța. Guvernul a decis să aloce 1,5 miliarde de euro din fonduri publice pentru investiții în modernizarea și adaptarea la noile condiții de securitate sanitară a hotelurilor și restaurantelor pentru protejarea turiștilor și a personalului. Premierul Édouard Philippe a anunțat că acest plan excepțional de susținere a fost construit pe două axe.
Édouard Philippe: Prima vizează sprijinirea sectorului pentru a rezista crizei actuale, limitând falimentele și concedierile și de a-i permite să se relanseze. A doua axă se referă la trasarea perspectivelor și pregătirea reluării activității cât mai rapid.
Premierul francez a asigurat că statul va continua să plătească șomajul tehnic pentru angajații din turism până în septembrie. Au fost prelungite până la un an scutirile sau amânările, după caz, a utilităților, chiriilor, taxelor, impozitelor, precum și a ratelor bancare pentru firmele din sector.
Édouard Philippe a evaluat la 18 miliarde de euro în total sprijinul statului pentru turismul francez, blocat de două luni din cauza epidemiei. Premierul a mai anunțat că francezii vor putea pleca în vacanță în iulie și august în Franța dacă situația epidemică o va permite.
Se menține din anii ’80 pe primul loc între destinațiile turistice ale lumii
Într-un top al întrunit Organizației Mondiale a Turismului, Franța se menține din anii ’80 pe primul loc între destinațiile turistice ale lumii ca număr de turiști străini care o vizitează în fiecare an. Cu 170 de miliarde de euro aport, turismul reprezintă aproape 8% din Produsul Intern Brut al ţării și peste 2 milioane de locuri de muncă stabile și sezoniere.