Lifestyle

Țara în care s-au făcut cele mai multe vaccinuri anti-COVID. Peste 12% din populație este imunizată

Țara în care s-au făcut cele mai multe vaccinuri anti-COVID. Peste 12% din populație este imunizată

Țara în care s-au făcut cele mai multe vaccinuri anti-COVID. În Israel, peste 12% din populație este imunizată deja, iar printre cei vaccinați ieri a fost și corespondentul RRA Dragoș Ciocîrlan, primul jurnalist din România care a primit serul Pfizer BioNTech la Tel Aviv.

Jurnalistul a povestit la Radio România Actualități că a dorit de la început să fie vaccinat și că s-a programat încă din 19 decembrie, imediat ce a început campania.

Ştiam că voi fi programat în această săptămână și am primit mesajul dimineață să mă prezint. După ce se verifică documentele, eşti îndrumat spre o linie de vaccinare. Fiecare linie de vaccinare este dotată cu un computer care este conectat online la sistemul naţional. Domnişoara care m-a vaccinat mi-a pus câteva întrebări, între care dacă am alergie, dacă am avut COVID-19, m-a întrebat dacă am avut febră în ultimele zile, în timp ce completa un formular de vaccinare. Apoi şi-a pregătit serul şi mi l-a administrat în braţul drept. A urmat o jumătate de oră, în care m-am aflat sub monitorizarea personalului medical. Nu am avut reacţii adverse, doar în prima oră am simţit o uşoară amorţeală în partea superioară a braţului drept, unde am fost vaccinat.

Țara în care s-au făcut cele mai multe vaccinuri anti-COVID. Peste 12% din populație este imunizată

Autorităţile israeliene din Sănătate au aprobat, la începutul săptămânii, și vaccinul Moderna, fiind a treia țară care autorizează folosirea acestui ser de imunizare, după Statele Unite și Canada. Ministerul Sănătății din Israel și-a asigurat deja 6 milioane de doze.

Astăzi, și experții Agenției Europene a Medicamentului se reunesc pentru evaluarea vaccinului produs de compania americană. S-ar putea ajunge la o concluzie pe baza căreia să se ia decizia cu privire la aprobarea folosirii vaccinului în Uniunea Europeană, pe fondul problemelor apărute în lanțul de distribuție a serului Pfizer.

Varianta dezvoltată de Moderna are la bază aceeași tehnologie și este evaluată la același grad de eficiență. În schimb, nu are nevoie de temperaturi la fel de scăzute pentru stocare.