Preşedintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, și-a trimis demisia prin email joi, 14 iulie, au anunțat două surse din cadrul guvernului, relatează Reuters. Gotabaya Rajapaksa a fugit în Singapore în urma protestelor de amploare care zguduie ţara din cauza crizei economice.
Țara în care președintele și-a dat demisia prin email. Gotabaya Rajapaksa nu a rămas în Maldive, a ales altă destinaţie
Gotabaya Rajapaksa şi-a trimis prin e-mail scrisoarea de demisie preşedintelui parlamentului. Nu se ştie pentru moment dacă scrisoarea, trimisă la puţin timp după ce Rajapaksa a ajuns în Singapore, va fi acceptată în formă de e-mail, au adăugat sursele citate.
În capitala Colombo, trupele au patrulat pe străzi pentru a impune o interdicţie de circulaţie.
Rajapaksa, care a fugit în Maldive miercuri pentru a scăpa de revolta populară împotriva rolului jucat de familia sa în criza economică a ţării, a plecat spre Singapore cu un zbor al unei linii aeriene saudite, potrivit unei persoane care are cunoştinţe despre situaţie.
Un pasager al acestui zbor, care a refuzat să-şi dezvăluie numele, a declarat pentru Reuters că Rajapaksa s-a întâlnit cu un grup de agenţi de securitate şi a fost văzut părăsind zona VIP a aeroportului într-un convoi de autovehicule negre.
Ministerul de Externe din Singapore a anunţat că Rajapaksa a venit în ţară într-o vizită privată şi că nu a cerut azil politic. Spera că mai poate avea un cuvânt de spus în desemnarea premierului în locul lui.
Decizia lui de miercuri de a-l numi pe prim-ministrul Ranil Wickremesinghe preşedinte interimar a declanşat noi proteste, demonstranţii invadând parlamentul şi birourile premierului pentru a cere şi demisia acestuia.
”Vrem ca Ranil să plece acasă. Au vândut ţara, vrem ca un om bun să preia puterea, până atunci nu ne vom opri”, a declarat Malik Perera, un conducător de ricşă prezent la protestele de la Parlament de joi.
Sri Lanka este zguduită de proteste începând din aprilie din cauza dificultăţilor provocate de penuriile de combustibili, gaz, fertilizatori şi alimente, acutizate de o criză economică fără precedent.
Fratele preşedintelui, Mahinda Rajapaksa, a demisionat deja pe 9 mai din funcţia de prim-ministru în urma unui val de violenţe.
Sri Lanka, condusă de clanul Rajapaska este prima victimă a crizei. Din 2009 până în 2015, premierul Mahinda Rajapaksa a contractat împrumuturi uriaşe, în principal din China, marele ei aliat, pentru a-şi finanţa proiectele. Situaţia s-a înrăutăţit într-o asemenea măsură încât, în vara anului 2020, Sri Lanka a pierdut accesul la piaţa internaţională de credit. Apoi a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe, care se ridica la 51 de miliarde de dolari în aprilie 2022. Insula nu mai poate face împrumuturi pentru a-şi rambursa unele datorii.