Prețurile la imobiliare sunt în creștere peste tot, inclusiv în România. Rare sunt situațiile în care prețul de vânzare să fie mai mic de 1000 euro/mp. Dar ce părere ați avea de 12.000 euro/mp? Acest lucru se întâmplă în China, în orașele mari.
Cea mai populată țară a lumii are niște centre metropolitane pline până la refuz. Dornici să aibă cât mai multe oportunități de învățare și lucru, o mulțime de chinezi se îndreaptă spre Beijing sau Canton, dar cererea foarte mare a dus și la niște prețuri colosale pentru imobiliare. Astfel, tinerii ajung să nu-și mai găsească locuințe decât, în cel mai bun caz, la 4.000 de kilometri de casă.
Casele pentru cei la început de drum
Persoanele care au sub 30 de ani și nu fac parte din clasele sociale înalte nu își permit să cumpere proprietate. Spre exemplu, o tânără în vârstă de 29 de ani afirmă că „dacă nu faci parte din elită, nu văd cum tinerii pot câștiga suficient pentru a-și cumpăra o casă”. Ea locuiește împreună cu soțul său într-un apartament dintr-un oraș de mari dimensiuni din China, Canton, unde prețul de cumpărare este de 12.400 euro/mp. Însă acest imobil aparține de fapt părinților ei.
Pentru ca ea și soțul să poată avea propria casă, au fost nevoiți să se uite spre granița cu Rusia, în orașul Hegang. Acesta se află la 4.000 de kilometri de Canton și, deși nu este un megalopolis, are 1.4 milioane de locuitori, ceea ce îl face apropiat ca populație de multe capitale europene.
În acest fost oraș industrial, care acum se depopulează vertiginos, cuplul și-a găsit un apartament la prețul de… 5.000 de euro. Un alt astfel de centru industrial care acum este uitat de toți în afară de vânătorii de prețuri mici este Fuxin. Populația sa se află într-un declin abrupt de peste 40 de ani, conform G4Media.
Mișcarea „statului întins”
Tinerii care merg spre cele mai ieftine centre urbane, foste orașe industriale și miniere, o fac și din convingerea de a nu face nimic. „Tang ping”, care se traduce liber drept „a sta întins”, este o școală de gândire care promovează principiul minimului efort pentru un trai decent.
Oficialii de la Beijing nu sunt încântați de acest mod de viață în rândul tinerilor, deoarece ei consideră că „tang ping” se împotrivește valorilor naționale, de muncă și perseverență pentru inovație.
Pe de altă parte, o altă tânără ce tocmai s-a mutat în Hegang a afirmat că „Există ceva spiritual în acest ritm mai lent”, arătând că nu este vorba neapărat despre indolență în cazul tuturor celor care aleg să se mute în zone mai liniștite și mai ieftine.