Social

Țara care pledează pentru o nouă abordare a pandemiei în școli: Şcoala nu este doar un loc de învățare, ci și un habitat

Țara care pledează pentru o nouă abordare a pandemiei în școli: Şcoala nu este doar un loc de învățare, ci și un habitat

În Germania, experți în pediatrie și medicină generală, precum și epidemiologi și virusologi pledează pentru o nouă abordare a pandemiei în școli.

Până acum, toate măsurile din școală au urmărit să prevină cât mai multe infecții. Între timp, condițiile de bază s-au schimbat, spun ei, astfel încât acest principiu ar trebui regândit.

Deocamdată măsurile valabile în școlile germane continuă să fie rigide, comparativ cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene, după cum deplâng unele voci politice.

Protecția împotriva formelor complicate de îmbolnăvire cu virusul COVID-19 se află, în bună măsură, în mâinile adulților,  au scris, cu referire la vaccinare, președintele Societății Germane de Pediatrie și Medicină pentru Adolescenți, Jörg Dötsch, Gérard Krause de la centrul Helmholtz pentru cercetarea infecțiilor și alți oameni de știință într-un articol găzduit de publicația „Die Zeit”.

Experții argumentează că formele grave de COVID-19, respectiv urmările negative pe termen lung ale infecției, sunt rare la copii. Din acest motiv „încercarea de a preveni cu orice preț fiecare infecție în școli nu mai are sens”.

În același timp, semnatarii intervenției solicită prevenirea răspândirii necontrolate a virusului, evitându-se în acest fel o creștere puternică a numărului absolut de îmbolnăviri la copii.

Specialiștii apelează la aplicarea în continuare a regulilor de igienă necesare și pledează pentru testarea sistematică și reguli de carantină specifice școlilor, o carantină imediată, dar limitată, în cazul unui caz confirmat.

Or, o testare sistematică asigură predarea la catedră și previne cele mai multe, dacă nu chiar toate infecțiile, într-o clasă – se mai poate citi în articolul apărut în urmă cu câteva zile.

Britta Ernst, ministrul al educației în landul Brandenburg și președintele Conferinței permanente a miniștrilor educației, a salutat poziția experților care susțin politica de menținere a școlilor deschise, respectiv propunerile de carantină individuală, potrivit RRA.

Elevii, care au intrat în contact cu colegi de clasă testați pozitiv pentru coronavirus, ar trebui să fie trimiși în carantină numai pentru cinci zile, în loc de 14, a transmis astăzi grupul parlamentar al Alternativei pentru Germania.

Regiunea Berlin face ceea ce trebuie, prin scurtarea perioadelor de carantină, a explicat Jens Holger Schneider, purtătorul de cuvânt în politici educaționale al celui mai mare partid de opoziție.

Deocamdată, regulile de funcționare ale orelor în clase diferă de la un land la altul. În Saxonia Inferioară, unde joi începe noul an școlar pentru aproximativ 1,1 milioane de elevi și circa 100.000 de profesori, testarea va avea loc zilnic, iar măștile sunt obligatorii în clase pentru toți aceștia.

De asemenea, la fiecare 20 de minute clasele trebuie aerisite timp de cinci minute și numai în acest interval de timp copiii au voie să își dea jos masca. Creștin-democrată Kristina Schröeder, fost ministru al familiei, a deplâns într-o transmisiune live la Bild TV severitatea măsurilor luate în sistemul de educație din Germania.

Kristina Schröeder: Avem nevoie de o decizie politică, iar aceasta să garanteze că ținem școlile deschise și că nu mai chinuim copiii. Argumentul inițial pentru închiderea școlilor nu a fost să le protejăm sănătatea copiilor, ci persoanelor din categoriile de risc, or, acestea din urmă se pot vaccina.

Şcoala nu este doar un loc de învățare, ci și un habitat în care trebuie restabilite condițiile optime pentru copii, trebuie organizate din nou excursii sau evenimente artistice. Eu însămi am o fiică în vârstă de șapte ani care, cu program extins la școală, petrece acolo şapte, opt ore cu masca pe față. Supunem copiii la măsuri cu eficiență îndoielnică, copii care, nota bene, sunt testați. Ştiu că unii nu au contact direct cu acești copii, însă măsurile care-i vizează pe cei mici sunt la noi în țară mai dure decât cele mai multe reguli valabile pentru adulți.

Kristina Schröeder a recomandat decidenților politici să arunce o privire la vecinii Germaniei care, spune ea, aplică un regim antipandemie mai puțin rigid în sistemul de educație.