Țara arde, dar arbitrul crizei, Klaus Iohannis, nu se grăbește. În timp ce România își numără morții de coronavirus, politicienii numără voturile din Parlament, pentru a fi la putere. Socoteala nu iese nicicum. PNL îl vrea neapărat pe Cîţu premier. USR vrea pe oricine, numai Cîțu să nu fie. PSD își dorește, cel puțin declarativ, anticipate. AUR, dacă ne uităm în sondaje, nu mai e doar o foiță, e aproape lingou. UDMR e singura grupare relaxată: se întreabă bilingv cu cine va guverna.
Țara arde, dar arbitrul crizei, Klaus Iohannis, nu se grăbește. A făcut punte peste weekend.
Sub pretextul că lasă partidele să se mai gândească și să le treacă aburii demiterii lui Cîțu, Iohannis a făcut punte peste weekend, să nu aglomereze biroul, trebuia făcută o nebulizare. Oricum, statul a eșuat, vorba șefului de stat, așa că de ce să ne mai grăbim.
Totuși, de la înălțimea funcției, președintele a dat un verdict implacabil: vine iarna. Sau o fi descoperit serialul „Game of Thrones” – „Urzeala Tronurilor”, varianta românească, se întrebă internauții? Cel dinainte ne anunța implacabil că ”iarna nu-i ca vara”. Milioanele de români ”urmăresc cu îngrijorare”, vorba președintelui, evoluția scenei politice în plină criză sanitară și energetică, gândindu-se la cum vor trece iarna ce va să vie.
Între realitate și dorință, cum se poate rezolva criza politică
În realitate există două soluții mari și late pentru rezolvarea crizei politice. PNL fie reface coaliţia cu USR, fie bate palma cu PSD, pe față sau pe sub masă.
PSD însă nu mai este dispus să negocieze, cel puțin în acest moment, cu președintele sau un partid. Nici măcar nu dorește să facă o propunere de posibil prin-ministru.
”Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea președintele, în primul rând. Președintele este cel care s-a aflat în spatele cel puțin a unei părți din această criză, cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîțu și trebuie să-și refacă guvernarea, pentru că acest tip de guvernanță, nereușit până acum, cel puțin din perspectiva rezultatelor guvernării, este, în acest tip, este eroul principal. Deci, ne spune lumea: bun, i-ați dat jos, acuma duceți-vă la putere. Nu poţi să spui… Cum să mergem la putere? Pentru că este atributul președintelui să numească premierul. Președintele s-a pronunțat mai demult că nu va pune niciodată, nu va mai pune niciodată un premier al PSD.” a declarat Vasile Dâncu
PSD respinge alianța de conjunctură PSD-USR-AUR care a dat jos Guvernul Cîțu. Deși acceptă că matematic ar fi posibilă preluarea puterii, PSD afirmă că nu există compatibilitate între aceste trei partide și această incompatibilitate a fost lucrată, să zicem așa, prin discursul comun al alianței de dreapta care a fost la guvernare, care au spus că dușmanul cel mai mare este PSD, că niciodată nu o să se alieze cu PSD.
Actuala criză este generată de cele două partide, PNL și USR, care nu au înţeles că guvernarea de criză când este o criză, nu politică, vorbim de o criză economică și o criză pandemică, amândouă extrem de evidente, trebuie să aibă nişte caracteristici diferite de guvernanța pe liniște politică, pe echilibru social și politic și trebuie să faci câteva lucruri în astfel de situații. În primul rând, renunți la orgoliul tău și anumite pretenții de reforme până la stabilizarea situației.
Weekendul va trece, așteptăm să vedem și dacă actuala criză politică, că de cea pandemică și economică știm că nu se ocupă nimeni în acest moment serios din clasa politică.