Odată cu sezonul estival își vor face apariția și cele mai enervante insecte de pe suprafața Pământului, și anume țânțarii. Obiceiurile culinare ale acestor gâze nesuferite ne enervează la culme.
Pe lângă faptul că aportul lor în lanțul trofic este nesemnificativ, mai cu seamă nu există, aceste gâze pot transmite boli extrem de periculoase printre care malaria și boala Lyme. Totodată, femelele cauzează decesul a mai multor persoane decât atacul rechinilor.
Țânțarii își aleg victimele în funcție de grupa sanguină
De parcă aceste lucruri nu ar fi de ajuns, potrivit ultimelor studii, undeva la 20% din populația mondială este ceva mai vulnerabilă în fața atacurilor lansate de țânțari. Grupa de sânge, hainele, respirația sau bacteriile de pe epidermă au un rol semnificativ.
Dacă vă aflați printre cei care au senzația că sunt înțepați mai des decât alte persoane, există o foarte mare probabilitate să aveți dreptate, desigur că există și o explicație pentru acest lucru, validată de altfel, de recentele cercetări.
Entomologii au descoperit faptul că victimele țânțarilor sunt cu precădere persoanele care au o anumită grupă de sânge, și anume grupa 0. „Nefericiții” posesori ai grupei amintite sunt de două ori mai vulnerabili în fața persoanelor care au grupa A de sânge.
Desigur, că din această ipoteză validată rezidă o altă întrebare sau mai degrabă o curiozitate. Cum își dau seama sâcâitoarele insecte că viitoare „victimă” este purtătoare grupei 0. Ei bine, potrivit aceleiași cercetări aproximativ 85% dintre indivizi eliberează un semnal chimic aparte, care indică fix grupa de sânge.
Doar femelele țânțar sug sângele victimelor
După cum am menționat deja doar femelele tantar se hrănesc cu sânge, necesar pentru a-și completa numărul de proteine atunci când depun ouăle. De asemenea, gâzele sunt „echipate” de Mama Natură cu receptori olfactivi care le ușurează „munca” de a găsi potențialele victime.
Adăugăm faptul că pot detecta dioxidul de carbon și mirosurile pe care noi le emanăm pentru că trupul uman generează cantități însemnate de CO2. Altfel spus, cu cât respirăm mai mult cu atât este posibil să fim atacați de țânțari. De asemenea, arderea grăsimilor reprezintă un alt factor care ne face atrăgători în fața țânțarilor.
Pe lângă grupa sanguină și emisia de CO2, constituția genetică are de asemenea un rol important în ceea ce privește atacul țânțarilor. Concret, un studiu inițiat în 2015 și desfășurat pe gemeni, publicat de altfel în revista PLOS One, a concluzionat că ADN-ul se face responsabil pentru 67% din variația în ceea ce privește atracția insectelor pentru „victime”, potrivit romaniatv.net.