Executivul a elaborat o inițiativă menită să ducă la diminuarea cheltuielilor bugetare. Numeroase dintre acțiuni corespund celor comunicate de ministrul de finanțe, Marcel Boloș, în timpul unei recente conferințe.
Acest plan cuprinde furnizarea de vouchere de vacanță pentru personalul cu venituri de până la 10.000 lei și suspendarea temporară a indemnizațiilor de vacanță. De asemenea, proiectul reglementează acordarea sporurilor, inclusiv a celor pentru „condiții periculoase sau vătămătoare”.
Se elimină voucherele de vacanță din 2024
Astfel, potrivit proiectului, instituțiile din sectorul public vor furniza anual angajaților a căror venituri brute lunare nu depășesc 10.000 lei, în intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei fiecare. Însă, acest beneficiu va fi suspendat pe întreg parcursul anului 2024.
Tot din 1 ianuarie 2024, instituțiile vor fi obligate să ofere lunar indemnizații de hrană pentru personalul cu venituri salariale brute sub 10.000 lei, cu valoarea anuală a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.
Excepția fiind personalul din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și pentru personalul poliției locale.
Sporul de condiții vătămătoare va fi modificat
Se impune o limitare pentru sporurile acordate, inclusiv pentru cel de 15% destinat „condițiilor periculoase sau vătămătoare”. Acest spor va fi în cuantum de până la 15% din salariul de bază, însă nu va putea depăși 1.000 lei brut lunar, proporțional cu timpul petrecut la locurile respective de muncă.
Această regulă se aplică și funcționarilor publici, personalului contractual, precum și celor din instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, subordonate și coordonate de Guvern, ministere, organe de specialitate ale administrației centrale și locale, precum și ale celor subordonate prim-ministrului și controlate de Parlament.
Se impune o limită și pentru achizițiile de telefoane mobile și abonamente. Aparatura de telefonie mobilă cumpărată în cadrul instituțiilor publice nu poate depăși 500 lei pe aparat.
Cheltuielile lunare pentru abonamentele de telefonie mobilă plătite din fonduri publice nu pot depăși 50 lei pe aparat.
Dacă apar costuri mai mari pentru achiziția de telefoane mobile sau pentru abonamentele lunare, acestea vor fi suportate de către beneficiarii încadrați care folosesc aceste servicii.
Începând cu exercițiul bugetar din 2024, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale în cadrul capitolului bugetar „Cultură, Recreere, Religie și Sport” nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii obținute în exercițiul bugetar anterior, potrivit HotNews.