Lifestyle

Tăierea claselor de liceu! ”Este o decizie dramatică pe termen lung”

Tăierea claselor de liceu! ”Este o decizie dramatică pe termen lung”

În tot mai multe județe din țara noastră s-au înregistrat scăderi în masă ale claselor de liceu, în ultima perioadă, în directa coordonare a unităților de învățământ și a inspectoratelor școlare. Nici în județul Constanța nu a întârziat să apară aceată situație. Toate liceele tehnologice și teologice cu mai mult de trei clase pe nivel de studiu au fost obligate să renunțe la una dintre acestea, pe fondul scăderii populației școlare și, implicit, a cifrei de școlarizare.

Principalul argument invocat de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare, în sprijinul reducerii în masă a claselor din învățământul liceal, este fundamentat de înființarea clasei pregătitoare în urmă cu opt ani, moment în care o parte dintre copiii care terminaseră învățământul preșcolar au fost înscriși la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost înscrisă la clasa I. Această măsură a dus la scăderea efectivelor de elevi/clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an ciclului liceal, după caz.

Legea educației naționale, fixează un colectiv mediu de 24 de elevi în fiecare clasă

Cu toate acestea, tăierea claselor nu reprezintă o soluție, întrucât va prejudicia în mod direct calitatea actului educațional, prin existența unor efective de peste 30 de elevi/clasă, în contradicție cu prevederile art. 63 din Legea educației naționale, care fixează un colectiv mediu de 24 de elevi în fiecare clasă, în învățământul liceal.

Astfel, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la reducerea unor profiluri și specializări în majoritatea liceelor din județ și suntem de părere că premisa conform căreia scăderea populației școlare implică în mod direct și tăierea claselor este eronată din toate punctele de vedere și aduce, după sine, efecte dăunătoare întregului sistem: supraîncărcarea colectivelor de elevi, scăderea normelor didactice ale profesorilor și, implicit, afectarea calității actului instructiv-educativ.

În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor Constanța solicită Inspectoratului Școlar Județean Constanța să revină asupra deciziei de a tăia clase din majoritatea liceelor și să opteze pentru menținerea numărului de clase existente în prezent și să formeze efective mai scăzute de elevi, în baza principiului calității în educație.

Să tăiem zeci de clase și de norme didactice este o decizie dramatică pe termen lung

„A porni de la ideea că o clasă trebuie să aibă obligatoriu peste 25 de elevi pentru a putea funcționa în parametri optimi este fundamental greșit. Faptul că populația școlară a scăzut față de anii trecuți nu ar trebui să influențeze în niciun fel structura profilurilor și a specializărilor din învățământul liceal, ci, din contră, ar trebui să ajute la formarea unor clase cu mai puțini elevi, în care profesorii să își poată centra resursele și atenția către fiecare elev în parte, în mod individual. Să tăiem zeci de clase și de norme didactice este o decizie dramatică pe termen lung, care va influența următoarele generații de elevi”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, informază printr-un comunicat Consiliul Județean al Elevilor Constanța.